Analize

Kako je Dodik mijenjao stav o učešću OS BiH na proslavi 9. januara

Nakon što je ranije gorljivo insistirao na učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, odnosno Trećeg pješadijskog puka na proslavi 9. januara u Banjaluci, Milorad Dodik je još prošle godine počeo mijenjati stav u vezi sa tim.

Istinomjer je još ranije pisao o situaciji koja je nastala nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je član 3b) Zakona o praznicima RS, to jest odredba koja uspostavlja 9. januar kao praznik “Dan Republike Srpske”, proglašena nevažećom. Ova odluka je uslijedila nakon što je odbijen zahtjev Narodne skupštine RS da se preispita ranija odluka suda o neustavnosti Dana RS, koja je donesena u novembru 2015. godine.

Nakon toga vlasti u RS odbile su da priznaju odluku Ustavnog suda BiH, pa je u julu 2016. godine donesena odluka o održavanju referenduma o odluci Ustavnog suda BiH, koji je i održan 25. septembra iste godine, u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore, nakon čega je uslijedila višemjesečna polemika o najavljenom obilježavanju 9. januara.

Milorad Dodik je tada najavio da će, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, postrojiti Treći pješadijski puk OS BiH u Banja Luci 9. januara 2017. godine, što se i desilo uz pomoć člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića. Iako Ivanić nije imao ovlaštenja da to uradi bez saglasnosti Ministarstva odbrane BiH ili konsenzusa svih članova Predsjedništva BiH, dio Trećeg pješadijskog puka je ipak postrojen 8. i 9. januara, po njegovom zahtjevu.

Neposredno prije 9. januara 2017, Dodik je dao intervju agenciji “Srna”, u kom je, između ostalog, komentarisao informaciju da je Ministarstvo odbrane BiH odobrilo učešće Vojnog orkestra OS BiH, ali ne i postrojavanje vojnih jedinica. Dodik je tim povodom rekao:

Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obilježavanja kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namjenu, a to je njegovanje tradicije Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.”

Milorad Dodik, 4.1.2017.

Dodik je, zatim, izjavio da od Mladena Ivanića očekuje “da izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pješadijskog puka i njegovih pripadnika u obilježavanju Dana Republike”:

Bio bih veoma zahvalan ukoliko bi to učinio jer je riječ o jednom veoma delikatnom trenutku u kome se pokušava prekinuti tradicija vezano za obilježavanje važnih datuma, a najvažniji datum je 9. januar, jer da nije bilo 9. januara ne bi bilo ni VRS, a onda ne bi bilo nikakvih obilježavanja, ne bi bilo smisla ni da postoji Treći pješadijski Republika Srpska puk. (…) Jasno je da se radi o udaru na Srpsku na ovaj način. Neprihvatljivo je da Ministarstvo odbrane BiH odlučuje o tome i tumači propise i zakone. Oni koji donose zakone ovdje u Srpskoj – to su poslanici Narodne skupštine Srpske – u tom pogledu su se i odredili i donijeli zakon o Danu Republike. (…) Ukoliko puk izostane iz obilježavanja smatraćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredijelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da njeguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatraćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj.

Milorad Dodik, 4.1.2017.

Nakon što je 40 vojnika Trećeg puka zaista postrojeno u Banja Luci 9. januara 2017, u javnosti su kružile razne kontradiktorne izjave o ovom događaju, uključujući i tvrdnje same ministrice odbrane BiH, Marine Pendeš, da nije bio postrojen Treći puk, nego “počasna jedinica”, što se ispostavilo netačnim. Uslijedili su zahtjevi poslanika/ca SDP i DF u Parlamentarnoj skupštini BiH za smjenom Marine Pendeš i njenih zamjenika, od kojih je prihvaćen samo onaj koji se odnosio na Seada Jusića, koji je smijenjen u martu 2017.

Međutim, godinu dana kasnije Dodik je drastično promjenio stavove o postrojavanju OS BiH u Banjaluci 9. januara. Umjesto opsežnih intervjua i zapaljivih izjava, Dodik je najavio tek to da će postrojiti “počasni vod policije u posebnim uniformama” i da mu učešće Oružanih snaga BiH nije potrebno, te da ih je “odbio” – ne rekavši, pri tome, ko ih je i kako ponudio.

Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Ne želim više da imam polemiku o ovome. (…) Počasni vod ćemo promovisati na Dan Republike i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše.

Milorad Dodik, 22.12.2017.

Neustavni Dan RS, prosljavljen je u Banjaluci 9. januara 2018. godine, a na toj svečanosti nije bilo pripadnika OS BiH, ali ni tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića.

I ove godine, Milorad Dodik je bio na prošlogodišnjem fonu pa ponovo nije insistirao na prisustvu Oružanih snaga BiH na proslavi u Banjaluci.

Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i bit ću s njima kada budemo obilježavali Božić u Kasarni ‘Kozara'”

Milorad Dodik, 08.01.2019.

Šta je trenutnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ponukalo da promijeni svoj stav u vezi učešća pripadnika OS BiH na proslavi neustavog dana RS, teško je sa sigurnošću reći. U svakom slučaju, izostanak takve jedne teme u javnosti, kada je ovogodišnje obilježavanje 9. januara u pitanju, zasigurno je doprinijelo da sveprisutne tenzije u političkom polju koje iz godine u godinu prate ovaj događaj, ovoga puta, barem u tom dijelu budu nešto manje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!