Ispunjeno

Ivanić ispunio Dodikovo obećanje i prekršio zakone

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prije nekoliko dana izjavio kako će se na proslavi Dana Republike Srpske, 9. januara, pojaviti i pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Očekujem da vidim postrojen Treći puk (RS) na smotri koja će se održati na Trgu Krajine, kako to i dolikuje obilježavanju ovog praznika i kako smo to na neki način i htjeli. Možda neće šetati čitavom ulicom, ali će biti postrojeni na Trgu Krajine, kao i vojni orkestar.

 

Milorad Dodik, 06.01.2017.

Budući da Dodik nema nikakve ingerencije kada su u pitanju Oružane snage BiH, u pomoć mu je ‘priskočio’ Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić. On je prvo postrojio pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH 8. januara, pri obilježavanju stradanja boraca Vojske Republike Srpske, da bi isto uradio i danas (9. januara) na Trgu Krajine, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ivanić je ovu odluku opravdao kazavši da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na Počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, te da je to bio slučaj i jučer u Banja Luci, kada je polagao vijence.

 

Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje.

Mladen Ivanić, 08.01.2017.

Međutim, čini se da je Mladen Ivanić malo precijenio svoje ovlasti. U sastavu Oružanih snaga BiH djeluje Počasna jedinica Oružanih snaga BiH, koja je formirana 26. novembra 2004. godine i bila je prva formirana jedinica novih OS BiH (iz sastava tadašnje Vojske FBiH i Vojske RS-a). Mladen Ivanić ima pravo na korištenje ove jedinice uz saglasnost resornog ministra, u ovom slučaju ministrice Marine Pendeš. Međutim, Ivanić u Banja Luci nije postrojio Počasnu jedinicu, već Treći pješadijski puk (Republika Srpska) OS BiH.

Prema Zakonu o odbrani BiH, kada je u pitanju kontrola i komanda nad oružanim snagama, Predsjedništvo BiH ima vrhovnu kontrolu i komandu nad oružanim snagama, te svoje odluke donosi konsenzusom (član 11.). Jasno je da o ovom pitanju nije bilo konsenzusa, što se može provjeriti i na službenim stranicama Predsjedništva BiH, budući da je ovo pitanje bilo na dnevnom redu 46. vanredne sjednice Predsjedništva, te da je Ivanić glasao za angažovanje Trećeg puka, Dragan Čović je bio suzdržan, dok je Bakir Izetbegović bio protiv. U Zakonu o odbrani (član 16. stav a.) se dalje navodi da Ministar odbrane ima komandne nadležnosti koje su predmet vrhovne komande i kontrole Predsjedništva, te da izdaje naređenje načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga za razmještaj ili upotrebu bilo koje jedinice Oružanih snaga u zemlji ili van zemlje da bi se omogućilo provođenje odluka Predsjedništva. Jasno je da nikakva odluka Predsjedništva po ovom pitanju nije donesena, te tako nije bilo moguće izdati naređenje za razmještaj ili upotrebu bilo koje jedinice, pa tako ni Trećeg pješadijskog puka OS BiH. Ovu informaciju je danas potvrdilo i Ministarstvo odbrane BiH u svom saopštenju.

Dakle, sasvim je jasno da je Ivanić svojim postupcima prekršio zakone Bosne i Hercegovine. Ostaje još da se vidi da li će za to snositi ikakve sankcije. No, nije samo Ivanić prekršio zakone Bosne i Hercegovine. Jasno je da je u ovom slučaju ozbiljno narušen lanac komandne odgovornosti, te da sankcije za ovu situaciju trebaju snositi i odgovorni u Ministarstvu odbrane BiH, te u Oružanim snagama BiH.

Milorad Dodik, dakle, dobija ocjenu ispunjeno, na čemu se treba zahvaliti Mladenu Ivaniću.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!