Nedosljedno

Jusić + Musić = Katastrofalna odluka

Fikret Musić i Abid Jusić (Foto: Sarajevo-x.com, Edin Puzić)

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici je povukla odluku o poskupljenju vode i grijanja za stanovnike KS, potvrđeno je za Sarajevo-x.com iz izvora bliskih Vladi.
Kako saznaje Sarajevo-x.com, ministar prostornog uređenja i okoliša Abid Jusić je najavio da će podnijeti ostavku. Minstar Jusić je na današnjoj sjednici bio suzdržan tokom glasanja o povlačenju vladine odluke o poskupljenjima.

(Sarajevo-x.com, 10. 11. 2011.)

***

“Razlozi zbog kojih je Vlada jednoglasno donijela odluke o korekciji cijena su ekonomske prirode. Povećanje cijene gasa dobrim je dijelom uzrok za korekciju cijene grijanja. Cijena vode i odvodnje nije rasla 14 godina, a svi su drugi troškovi rasli, prije svega struje”, rekao je juče Fikret Musić, premijer Kantona Sarajevo.

(Nezavisne novine, 10. 11. 2011.)

Komentar:

Kratkog daha bila je nesmotrena odluka Vlade KS o poskupljenju komunalija u Sarajevu. Očigledno se išlo obrnutom logikom: “daj da poskupimo, pa ćemo vidjeti šta ćemo”. Razočarava i suzdržanost ministra Abida Jusića, koji je imao punih pet godina da postepeno i lagano reguliše cijenu vode i grijanja u Sarajevu, alito nije učinio. Da li zbog ranije kupovine socijalnog mira, ili zbog toga što nije bilo volje – ne zna se. Svakako ohrabruje najavljena ostavka ovog ministra.
No, na čelo vlade došao je čovjek koji očigledno nema sluha za vapaje siromašnih građana u vezi sa poskupljenjima, pa je učinio krivi potez u – krivo vrijeme.
Sve u svemu, Vlada KS će ubuduće morati više pažnje da posveti pulsu javnosti, a pogotovo onim najugroženijim.

Pitajte Istinomjer!