Nedosljedno

GRAS (ponovo) izazvao haos u Sarajevu!

GRAS: Nezakoniti štraj blokirao Sarajevo

Radnici GRAS-a stupili su u štrajk i jutros u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ne radi gradski saobraćaj – tramvaji, trolejbusi i autobusi. Učenici, studenti i radnici do odredišta ovoga jutra moraju pronaći drugi vid prevoza.

Nezadovolji radnici stupili su u štrajk, a zbog toga najviše ispaštaju građani Sarajeva koji jutros moraju tražiti drugi vid prevoza do odredišta.

Podsjetimo, za danas je zakazana vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će se definisati zaključci o nekoliko osnovnih zahtjeva koje je Sindikat GRAS-a tražio od Vlade KS.

Od Ministarstva zdravstva KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS tražit će se urgentno rješenje ovjere zdravstvenih knjižica uposlenicima GRAS-a.

Pred Vladom Kantona Sarajevo će u četvrtak biti informacija o broju prodatih mjesečnih karata budžetskim korisnicima od KJKP GRAS sa prijedlogom zaključka o implementaciji odluke kojom se svi budžetski korsnici obavezuju za kupovinu mjesečnih karata za gradski prevoz za svoje uposlenike.

(FENA/Sarajevo-x.com, 27. 9. 2011.)

***

Radnici GRAS-a neće stupiti u štrajk u ponedjeljak u ponoć, kako je ranije bilo najavljeno. Naime, u posljednji čas je došlo do “usaglašavanja stavova” između predstavnika Vlade KS i Sindikata komunalne privrede ovog preduzeća.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić i ministar saobraćaja u Vladi KS Haris Lulić na sastanku sa predstavnicima Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS usaglasili su u ponedjeljak stavove vezane za osnovne zahtjeve uposlenika tog preduzeća. Za utorak ujutro zakazana je vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će se definisati zaključci o nekoliko osnovnih zahtjeva koje je Sindikat GRAS-a tražio od Vlade KS.

(FENA/Sarajevo-x.com 26. 9. 2011., 22:21 h)

***

Predsjedništvo Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS Sarajevo donijelo je odluku o stupanju radnika GRAS-a u štrajk u ponedjeljak u ponoć.

“Delegacija Sindikata bila je na razgovorima s predstavnicima Vlade KS-a 20. septembra kada je, između ostalog, dogovoreno da se razgovori nastave danas , ali predstavnici vlasti taj rok nisu ispoštovali, što pokazuje krajnju neozbiljnost i neshvatanje problema s kojima se ova firma susreće, te je Predsjedništvo Sindikata donijelo odluku o organiziranju štrajka, kaže se u saopćenju Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS Sarajevo.

(FENA/Sarajevo-x.com 26. 9. 2011., 14:59 h)

Komentar:

SIndikat komunalne privrede KJKP GRAS obmanuo je građane i građanke Sarajeva, njih 500.000, ostavivši ih da “mirno spavaju”, obećavši da štrajka, ipak, neće biti. Međutim, jutarnja realnost natjerala je Sarajlije da se snalaze za prevoz do posla, vrtića, škola…
Sramotno je i nedopustivo da se već drugi put događa ovakva situacija u Sarajevu te se, logično, postavlja pitanje Vladi KS: Ko će, kada i kako odgovarati za masovno i grubo kršenje Zakona o radu, koji jasno kaže da se gradski saobraćaj ne može totalno obustaviti te da na ulicama mora biti dovoljan broj vozila da se ne ugrozi normalno odvijanje života.
Da li se u Sindikatu iko zapitao kako će policija, hitna pomoć, vatrogasci i ostale gradske službe normalno opsluživati grad od 500.000 ljudi, koji je blokiran zbog 2.000 radnika GRAS-a? Problemi u GRAS-u nisu “od juče”, ali je ovakav način rješavanja problema primjeren isključivo divljem zapadu.
Očekujemo da će Vlada KS konačno riješiti probleme u javnom gradskom prevozu, ali i kazniti odgovorne za saobraćajni kolaps grada.

Pitajte Istinomjer!