Neistina

Abid Jusić: Sarajevo prvo u Evropi. Po zagađenosti.

Abid Jusić

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abida Jusića, Vlada i Skupština KS uvijek jednoglasno podržavaju sve projekte iz oblasti zaštite okoliša, što je odlično i po ovom pristupu stojimo rame uz rame sa najorganizovanijim i najrazvijenijim zemljama.

(Sarajevo-x.com, 19. 12. 2011.)

Komentar:

Abid Jusić je ministar koji je, sjećamo se, odgovoran za (povučeno) poskupljenje vode i grijanja. No, osim te “zasluge”, u stopu ga prati još jedna činjenica iz okvira njegovog mandata, čista kao suza: “Sarajevo je proteklih dana najzagađeniji grad u Evropi. Potvrdio je ovo Martin Tais stručnjak za kvalitetu zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.
– Samo po crnim česticama, deset mikrona, 22. novembra bili smo sa 500 mikrograma najzagađeniji grad u Evropi. Deset puta smo bili zagađeniji u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, te evropske gradove poput Pariza, Madrida, Praga, rekao je Tais i dodao da je sada situacija nešto bolja, ali da je to daleko od dobrog, te da je zagađenost i dalje veća nego u ostalim evropskim gradovima.” (Radiosarajevo.ba, 24. 11. 2011.)

Ako ništa, Sarajevo se može pohvaliti da je barem po nečemu prvo u Evropi – makar to bile i čestice u zraku, koje izazivaju širok spektar bolesti respiratornog trakta – a Jusiću nije palo na pamet da, recimo, pogleda kako se zagađenost zraka rješava u gradovima koje je nabrojao Martin Tais, bez ijedne KM troška: vožnja na tzv. par-nepar principu. O ostalim, sofisticiranim, metodama sprečavanja zagađenja ne treba trošiti riječi. Sve u svemu, još jedan u nizu ozbiljnih promašaja ovog ministra.

Pitajte Istinomjer!