Neispunjeno

Još uvijek ništa od nove “komotne većine” u ZDK-u

Krajem novembra 2020. godine, nakon što je već bilo jasno da je na Lokalnim izborima 2020. godine osvojio još jedan mandat za gradonačelnika Zenice, Fuad Kasumović najavio je formiranje nove većine u Zeničko-dobojskom kantonu.

 

Ustvrdivši tom prilikom da je “trenutna Vlada ZDK-a sramota”, Kasumović je izjavio da očekuje za 10-15 dana ozvaničenje nove većine:

Već su održani preliminarni pregovori, očekujem za 10-15 dana ozvaničenje nove većine. Bit će izbačena SDA i A-SDA. Imam ljude iz SDA koji žele da pređu. Treba pomiriti opciju HDZ i DF. Imamo već sigurnih 19, ali želimo je relaksirati. Buduću većinu u novoj vladi činit će SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka, SBiH i, najvjerovatnije, HDZ, da imaju komotnu većinu.

Fuad Kasumović, 24. 11. 2020.

Najavivši da je i HDZ-u BiH ponuđeno da bude dio nove većine, Kasumović je, pored ostalog, dodao da “novu većinu najkasnije očekuje dok CIK BiH ne potvrdi rezultate lokalnih izbora”.

Mi već imamo većinu, ali za vid svih građana kantona ponuđen je i HDZ. Sada imamo bošnjačku većinu, ali stanovnici ovog kantona su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, pa ćemo pokušati da tu većinu čini i HDZ. Ponavljam, Fuada Kasumovića ništa ne zanima, ali ovu sramotu od ovakve vlade želimo promijeniti. Najkasnije, novu većinu očekujemo dok CIK BiH ne potvrdi rezultate s Lokalnih izbora.

Fuad Kasumović, 24. 11. 2020.

Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u BiH 2020. godine Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela je 15. 12. 2020. godine, ali, suprotno Kasumovićevom obećanju, do tog datuma, kako ni do danas, nova većina u Zeničko-dobojskom kantonu nije ozvaničena, niti je s tim u vezi pokrenut proces smjene aktuelne Vlade tog kantona.

Podsjećamo, o takvim procesima, koji su se u međuvremenu dešavali u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, Istinomjer je već imao priliku pisati.

S obzirom na to da u najavljenom roku u ZDK-u nije došlo do formiranja nove većine, kao ni pokretanja procesa s tim u vezi, obećanje Fuada Kasumovića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!