Najave

Nikšić najavio rekonstrukcije više kantonalnih vlada

Nakon što je u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i zvanično upućen zahtjev za smjenu Vlade ovog kantona, lider SDP-a Nermin Nikšić najavio je rekonstrukciju i drugih kantonalnih vlada.

U intervjuu za Dnevi Avaz, Nikšić je, osim što je najavio smjenu Vlade KS do kraja ove godine, spomenuo i rekonstrukciju vlada Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, nakon Lokalnih izbora.

SDP BiH, sa svojim partnerima, radi na smjeni Vlade KS, poštujući zakonske procedure i rokove. Svjesni smo da će SDA i DF činiti sve da prolongiraju i opstruiraju procese, ali vjerujemo da će do imenovanja nove, programske vlade, koja će zamijeniti ovu trgovačku, doći do kraja godine. Nije tajna, što smo demonstrirali i prilikom smjene ministra u Vladi TK, da nakon izlaska SBB-a iz većine na svim nivoima samozvana bošnjačka reprezentacija, sastavljena od SDA i DF, sa satelitima, nema više većine ni u skupštinama Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Budući da je period kampanje za lokalne izbore, sačekat ćemo sa smjenama tih vlada, ali je izvjesno da će SDP voditi taj proces i da ćemo odmah nakon lokalnih izbora krenuti u realizaciju njihove smjene. SDP BiH ima želju i ambiciju osloboditi građane nesposobne, nestručne i destruktivne vlasti na svim nivoima.

Nermin Nikšić, Dnevni Avaz, 20. oktobar 2020.

Podsjećamo, Naša stranka je 9. oktobra 2020. godine putem medija i putem društvenih mreža, objavila kako je predat zahtjev za smjenu Vlade KS. Kako su naveli u saopštenju iako 18 potpisanih zastupnika “pripada različitim ideološkim usmjerenjima”, trenutna situacija “nadilazi okvire uobičajene političke borbe”. Prema fakismilu potpisa, koji je također objavljen, vidljivo je na spisku nema zastupnika iz Kluba SBB-a, ali i da je prvi na listi Aljoša Čampara, član Kluba poslanika iz SDA. Obećanja o skoroj smjeni Vlade KS dali su ranije i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo Damir Mašić, te lider NiP-a Elmedin Konaković.

Istinomjer će pratiti da li će nakon održavanja Lokalnih izbora u BiH doći do upućivanja zahtjeva za smjenu vlada Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!