Ispunjeno

Potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza Sinopharm vakcine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je 26. 5. 2021. godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) informisala ovo zakonodavno tijelo o, kako je na zvaničnoj stranici Vlade FBiH navedeno, preferiranju zaključivanja ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od matičnih država.

Pored ostalog, radilo se i o ugovoru na osnovu kojeg bi se nabavilo 500.000 doza Sinopharm vakcine:

Federacija Bosne i Hercegovine je direktno pregovarala sa Kinom za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine protiv SARS-CoV-2 (Vero Cell), inaktivirana i taj ugovor je u fazi potpisa o čemu su danas upoznati federalni poslanici.

Vlada FBiH, 26. 5. 2021.

Nekoliko dana kasnije, premijer FBiH Fadil Novalić u sjedištu Vlade FBiH održao je sastanak sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom, a jedna od tema bila je i potpisivanje navedenog ugovora.

Nakon sastanka, podsjećajući da se radi o direktnoj nabavci, Novalić je, pored ostalog, izjavio da je ugovor o nabavci 500.000 doza Sinopharm vakcina u fazi potpisivanja:

Premijer Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanje tržišta pokazali da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i dogovore. Federacija BiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane, te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja.

Vlada FBiH, 31. 5. 2021.

Da je ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcine Sinopharm sa proizvođačem potpisan, Novalić je potvrdio 10. 6. 2021. godine, na pauzi sjednice Vlade FBiH koja se održavala isti dan.

Želim obavijestiti građane FBiH da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcine Sinopharm s proizvođačem. Vlada FBiH je pregovarala direktno s Kinom za ovu nabavku, a ugovor je potpisao v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić.

Fadil Novalić, 10. 6. 2021.

Ovim Istinomjer obećanje Fadila Novalića, koje se odnosilo na potpisivanje ugovora o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcine Sinopharm, ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!