Još jednom o "bijelom hljebu"

sasa_magazinovicKlub poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH podržao je izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje se odnose na ukidanje privilegije poznatije kao „bijeli hljeb“, a koje su predložili poslanici iz Kluba SBB-a. Predsjednik kluba poslanika SDP-a u ovom domu, Saša Magazinović, u intervjuu za “Oslobođenje” rekao je kako su poslanici njegove stranke podržali ove izmjene jer su i „u prethodnom mandatu podržavali inicijative u vezi sa uštedama“, te zbog činjenice da ni sami ne koriste ove privilegije:

„Ističem da u poslaničkom klubu kojim sam predsjedavao u prethodnom mandatu niko od poslanika SDP-a nije zatražio “bijeli hljeb”, rekao je Magazinović.

(Oslobođenje, 12.02.2015.)

Početkom ove godine, Istinomjer je poslao Sekretarijatu PSBiH upit o tome koliko je poslanika/ca koji nisu dobili novi mandat tražilo “bijeli hljeb”. U odgovoru koji smo dobili, navedena su imena delegata oba doma koji su zatražili da i nakon isteka mandata primaju platu, odnosno budu na „bijelom hljebu“. Na ovom spisku nema poslanika SDP-a iz Predstavničkog doma, što potvrđuje istinitost Magazinovićeve izjave.

Kako se navodi u odgovoru „delegati koji su ispunili uslove za ostvarivanje prava na naknadu za produženje radnopravnog statusa“ i koji se nisu odrekli ove privilegije su:

Darko Babalj (SDS), Dragan Vrankić (HDZ), Ismeta Dervoz (SBB), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Martin Raguž (HDZ 1990), Mato Franjičević (HDZ), Milorad Živković (SNSD), Nermin Purić (DNZ), Niko Lozančić (HDZ), Ognjen Tadić (SDS), Slavko Jovičić (SNSD), Stjepan Krešić (HSP), Zijad Jagodić (SDA), Zvonko Jurišić (HSP), Drago Kalabić (SNSD) i Mladen Ivanković Lijanović (NSRZB).

Prema onome što su u odgovoru napisali iz Sekretarijata PSBiH, osnovica za obračun plate zaposlenicima u institucijama BiH iznosi 475,69 KM, dok im koeficijent iznosi 8,4, čime dolazimo do cifre od 3.999,75 KM mjesečno po svakom poslaniku/ci. Kada se saberu ove naknade, 16 bivših poslanika za 12 mjeseci mogu primiti ukupno 767.192,82 KM ukoliko svi budu primali ovu naknadu u maksimalnom predviđenom trajanju.

Iako na ovom spisku zaista nema nijednog poslanika SDP-a iz Predstavničkog doma, na njemu se ipak nalazi jedan član ove stranke dok jedini iz ove stranke koji je zatražio pomenutu privilegiju u institucijama BiH- delegat u Domu naroda, Krunoslav Vrdoljak. Od nabrojanih poslanika, Ismeta Dervoz je odlukom stranke isključena iz članstva SBB-a upravo zbog toga što je zatražila pravo na isplatu „bijelog hljeba“.

S obzirom da ni jedan od članova kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH nije na spisku onih koji će primati naknadu i nakon isteka mandata, možemo reći i da je izjava Saše Magazinovića istinita, ali i dodati da jedan delegat SDP-a u Domu naroda jeste odlučio da prima “bijeli hljeb” po isteku mandata.

(istinomjer.ba)

Borenović predvidio da će “biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH”

Nakon što je okarakterisao čitavu “situaciju oko zastava kao jedan sveopšti cirkus”, Borenović je ustvrdio da Milorad...

Trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastavlja obnašati dužnost

Ustavni sud BiH između ostalog je naveo da “ovakva odredba ima za cilj da osigura kontinuitet vlasti i stalnost Parlamenta u državi, jer nemogućnost konstituiranja tijela nakon izbora ne smije...


FBiH: Programi sufinansiranja zaposlenja uspješno su realizovani u protekloj godini

Poduzimanje aktivnosti u oblasti rada i zapošljavanja, osim što su velika potreba bh. društva, također su i u samom vrhu liste prioriteta kada je u pitanju provođenje Reformske Agende. U oktobru...