Izrađeno idejno rješenje problema raskrsnice prema naseljima Dragočaj i Ramići

Zbog, kako se navodi, dešavanja većeg broja saobraćajnih nesreća na raskrsnici koja se nalazi na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor i putevima prema naseljima Dragočaj i Ramići, gradonačelnik Grada Banja Luka, Igor Radojičić krajem marta ove godine najavio je određene korake u pravcu rješavanja tog problema.

Naglašavajući tako da je “bilo više zahtjeva od građana da se na ovoj raskrsnici reguliše saobraćaj”, Radojičić je prilikom posjete naselju Dragočaj iznio prijedlog da se na toj raskrsnici “postavi semaforska signalizacija, izvrši korekcija ugibališta, te da se izvrši korekcija geometrije pristupnog puta”.

Ovaj dio puta je u nadležnosti Puteva RS, ali grad je zainteresovan da pomogne da se riješi taj problem. Mi ćemo uraditi projekat, i nakon toga ga dati “Putevima RS.

Igor Radojičić, 26.03.2019.

Nekoliko dana kasnije, vršilac dužnosti direktora “Puteva RS”, Nenad Nešić izrazio je svoja očekivanja da će “Grad Banjaluka ovom preduzeću što prije dostaviti neophodnu dokumentaciju kako bi započelo rekonstrukciju dijela magistralnog puta Banjaluka-Prijedor i postavljanje semafora na raskrsnici u banjalučkom naselju Ramići”.

Dogovor podrazumijeva da će Grad Banjaluka obezbijediti plansku i projektnu dokumentaciju, a “Putevi RS” finansijska sredstva za izvođenje radova.

Nenad Nešić, 17.04.2019.

S tim u vezi, na upit Istinomjera upućen gradskoj administraciji, od strane šefa Tima za komunikacije Grada Banja Luka, Dragana Risojevića stigao je sljedeći odgovor:

U koordinaciji sa Javnim preduzećem Putevi Republike Srpske, u čijoj su nadležnosti svi magistralni pravci, pa tako i onaj u naselju Ramići, u maju ove godine provedena je analiza stanja na terenu, uključujući i brojanje saobraćajnog toka. Na osnovu te analize, Odjeljenje za saobraćaj i puteve Grada Banje Luke izradilo je dva idejna rješenja za navedenu raskrnicu, koja su upućena u „Puteve RS“, s obzirom na to da su oni upravljač ovog puta. U „Puteve RS“ 9. jula ove godine upućeno je i korigovano idejno rješenje, a trenutno se radi na izradi projektno-tehničke dokumentacije.

Dragan Risojević, 05.08.2019.

Uzevši u obzir do sada učinjene korake, Istinomjer obećanju Igora Radojičića u vezi rješavanja problema raskrsnice prema naseljima Dragočaj i Ramići daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti naredne aktivnosti u tom pravcu.

(Istinomjer.ba)

 

Usvojen Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS

Sredinom oktobra ove godine iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo (KS) saopćeno je da je pokrenuta izrada Zakona o...

Počela hitna sjednica o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da će do kraja novembra...U toku je ralizacija projekta regulacije vodotoka na području nekoliko sarajevskih općina

Vlada Kantona Sarajevo (KS) saopćila je sredinom jula ove godine da je potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i...