Analize

Izjave bh. političkih aktera i nova najava o mostu Počitelj

U protekloj sedmici analizirali smo gostovanje Bakira Izetbegovića, zabilježili jednu istinitu i neistinitu tvrdnju te aktivnosti na realizaciji projekta revitalizacije rekreacijskog područja Buna i Bunica.

Ilustracija: Istinomjer

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je u emisiji Federalne televizije 4. aprila 2024. godine. Izetbegović je tom prilikom komentarisao izmjene Izbornog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, odredbe 14 prioriteta te način na koji je Švedska upravljala krizom uzrokovanom pandemijom Covid-19. Izetbegovićevo gostovanje bilo je predmet Istinomjerove analize, koju možete čitati na ovom linku.

Neistinitom je ocijenjena tvrdnja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je članstvo neke zemlje u Vijeću Evrope uslovljeno članstvom u UN-u, s obzirom na to da se u Statutu Vijeća Evrope (VE) nigdje ne spominje da države članice ove organizacije moraju biti članice Ujedinjenih naroda (UN).

Tvrdnja ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović o godišnjim primanjima predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudina Sivre ocijenjena je većim dijelom istinitom. Prema prijavi koju je predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Saudin Sivro podnio na kraju februara 2024. godine, njegovi ukupni prihodi tokom 2023. godine iznosili su 63.012 KM.

S obzirom na to da je u januaru 2024. godine započela revitalizacija rekreacijskog područja Buna i Bunica te da je u aprilu 2024. godine tok rijeke preusmjeren kako bi se započelo s obnovom oštećenih potpornih zidova duž obale, obećanje Gradske uprave Mostara dobilo je ocjenu radi se na tome.

Od prošle sedmice pratimo novu najavu o puštanju mosta Počitelj u promet – ovaj put do početka ljetne sezone – s obzirom na to da most nije pušten u promet do 1. maja, kako je direktor JP Autoceste Federacije BiH izjavio u januaru 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!