Neispunjeno

Hidroelektrana Mrsovo

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Izgradnja Hidroelektrane `Mrsovo` opštini Rudo obezbijediće 1,5 milion KM koncesionih naknada koje će biti uložene u nove projekte zapošljavanja. Zbog toga svi moraju da podrže ovaj projekat”, naglasio je Skoko.

Izvor: socijalisti.ba

Izgradnja hidroelektrane Mrsovo počela je u junu 2014. godine, te je najavljivan završetak radova za 2019. godinu. Kamen temeljac je postavljen 2014. godine, te je izgradnja imala stagnaciju do danas. Hidroelektrana Mrsovo, pominje se i na stranici Elektroprivrede RS, gdje se snaga planiranog projekta predviđa na 43,8 MW, te se procjenjuje prosječna godišnja proizvodnja od 165 GWh. 

Prema Projektu javnih investicija RS za period 2019 – 2022, hidroelektrana Mrsovo ima procjenjenu vrijednost od 188 miliona KM, te se ostvaruje po modelu koncesije. Koncesionar projekta je „Comsar Energy Hydro“ d.o.o. Banja Luka. U junu 2019. godine, prema medijskim izvorima, računi koncesionara su zaleđeni, te je Comsar uslovio odustajanjem od projekta, ukoliko se koncesija ne produži.

U kontekstu predizbornog obećanja kandidata za Narodnu skupštinu RS, Maksima Skoke, sa predizbornog skupa u Rudom ne postoje službeni izvještaji koji bi potvrdili datu tvrdnju.

U junu 2020. godine Vlada RS produžila je koncesiju za „Comsar Energy Hydro“ d.o.o., odnosno donijela je Rješenje kojim je koncesija za HE „Mrsovo“ produžena za 20 godina nakon isteka prvobitnog koncesionog roka od 30 godina.

Hidroelektrana Mrsovo nalazi se u Programu javnih investicija 2020-2022.

Međutim, u aprilu 2022. godine izgradnja HE još uvijek nije započela.

„Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik firme “Comsar Energy Limited” Rašid Sardarov dogovorili su gradnju hidroelektrane Mrsovo na rijeci Lim.“ Ovo je bila vijest dana, ali – prije ravno 10 godina. Od tada se izdešavalo svašta, ali gradnja centrale, koja je najavljivana kao spas za nerazvijenu opštinu Rudo, nije ni počela. A kad će, ne zna se. To je poslovna tajna.”

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!