Zaustavljeno

Hidroelektrana Mrsovo

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

“Izgradnja Hidroelektrane `Mrsovo` opštini Rudo obezbijediće 1,5 milion KM koncesionih naknada koje će biti uložene u nove projekte zapošljavanja. Zbog toga svi moraju da podrže ovaj projekat”, naglasio je Skoko.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS zaustavljene su aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

Izgradnja hidroelektrane Mrsovo počela je u junu 2014. godine, te je najavljivan završetak radova za 2019. godinu. Kamen temeljac je postavljen 2014. godine, te je izgradnja imala stagnaciju do danas.Hidroelektrana Mrsovo, pominje se i na stranici Elektroprivrede RS, gdje se snaga planiranog projekta predviđa na 43,8 MW, te se procjenjuje prosječna godišnja proizvodnja od 165 GWh. 

Prema Projektu javnih investicija RS za period 2019 – 2022, hidroelektrana Mrsovo ima procjenjenu vrijednost od 188 miliona KM, te se ostvaruje po modelu koncesije. Koncesionar projekta je „Comsar Energy Hydro“ d.o.o. Banja Luka. U junu 2019. godine, prema medijskim izvorima, računi koncesionara su zaleđeni, te je Comsar uslovio odustajanjem od projekta, ukoliko se koncesija ne produži.

U kontekstu predizbornog obećanja kandidata za Narodnu skupštinu RS, Maksima Skoke, sa predizbornog skupa u Rudom ne postoje službeni izvještaji koji bi potvrdili datu tvrdnju.

 Također, u svjetlu recentnih dešavanja, Istinomjer ovom obećanju daje ocjenu zaustavljeno.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!