Neistina

Izborni rezultati u interpretaciji Envera Bijedića

Izmjena Izbornog zakona BiH tema je koja već duže vrijeme dominira u političkom i javnom prostoru u BiH. U tom kontekstu, tokom jednog od svojih skorašnjih javnih istupa, govorio je i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i predsjednik Socijaldemokrata BiH, Enver Bijedić.

Komentarišući tako zahtjeve HDZ-a BiH o pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, Bijedić je istakao da ne treba dozvoliti da “ucjenama oni ostvaruju svoje ciljeve” te dodao:

“Rek’o sam da se izmjenom Izbornog zakona omogući da ponovo na idućim izborima 2022. gospodin Čović bude član predsjedništva. Gospodin Željko Komšić je dobio više glasova i tu se priča završava, tu je matematika jednostavna. Čiji su to glasovi, kako on broji te glasove, otkud on zna ko je glasao za gospodina Komšića, to je smiješno. Neka kaže kako je potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda dobio glasove, od koga je on dobio glasove? Od Hrvata u Republici Srpskoj?! Nema njih tamo. Znači, on je glasovima Srba iz Republike Srpske dobio potpredsjednički mandat.”

Enver Bijedić, 13. februara 2020.

Prije svega, da u Republici Srpskoj (RS) ima Hrvata svjedoče rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine. Prema tom popisu u RS je te godine živilo 29.645 Hrvata.

Što se tiče dijela izjave u kojoj Bijedić tvrdi da je Josip Jerković, koji obnaša pomenutu funkciju, “glasovima Srba” dobio potpredsjednički mandat, važno je istaći da Izborni zakon BiH ne poznaje glasanje na osnovu etničke pripadnosti kada su sami glasači u pitanju. Tako u Članu 1.1a Izbornog zakona BiH stoji da je “Glasač” državljanin Bosne i Hercegovine koji je upisan u Centralni birački spisak i koji je ostvario aktivno biračko pravo, dok je iz članova 5.12 i 5.13 jasno da se prilikom identifikacije glasača na izbornom mjestu ne utvrđuje njegova pripadnost bilo kojem konstitutivnom narodu ili “Ostalim”.

S tim u vezi, svi predstavnici koji su direktno izabrani na bilo kojim od izbora, izabrani su glasovima “glasača” odnosno građana sa pravom glasa u pripadajućoj izbornoj jedinici.

Također, uporedili smo smo izborne rezultate u utrci za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS, sa brojem Hrvata u ovom entitetu.

Prema potvrđenim izbornim rezultatima Jerković je na izborima dobio 5.881 glasova (0,87%), od čega je više od pola, odnosno 3.698 glasova stiglo poštom.

Referirajući se na popis stanovništva održan 2013. godine, pet godina prije predmetnih izbora 2018. godine, u RS je živilo 27.564 Hrvata starijih od 15 godina. S obzirom na to da je prema popisu bilo višestruko više Hrvata sa biračkim pravom nego što je Jerković dobio glasova, Bijedićeva tvrdnja “da je on glasovima Srba iz RS dobio potpredsjednički mandat” ne može biti temeljena na bilo kakvim validnim dokazima.

Uzimajući u obzir sve navedeno, Istinomjer izjavu Envera Bijedića da u RS nema Hrvata, te da je potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda izabran glasovima Srba ocjenjuje kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!