Analize

Istraživanje Istinomjera: Laži plaćene novcem građana/ki RS (I)

Milorad Dodik je od 2006. do 2015. godine uložio skoro 17 miliona dolara u lobiranje u Sjedinjenim američkim državama. Investicije koje su u istom periodu došle iz SAD, kreću se tek oko trećine tog iznosa. Ništa bolji uspjeh Dodik nije postigao ni u kupovini političkog uticaja u SAD, što je najbolje pokazala farsa sa lažnim pozivima na inauguraciju Donalda Trumpa, koju je osmislio šef Kancelarije RS za saradnju, trgovinu i investicije u Washingtonu, Obrad Kesić.

 

U proteklih mjesec dana, nizali su se gafovi predsjednika i premijerke RS u pokušajima da uvjere javnost da imaju posebne veze sa Trumpovom administracijom, potpuno udaljeni od realnosti u kojoj se Milorad Dodik zvanično našao na “crnoj listi” američke vlade. Priču o značaju koji je SNSD-ova vlast navodno dobila smjenom vlasti u SAD-u, lansirao je Obrad Kesić, koji od 2013. godine vodi Kancelariju Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije u Washingtonu (koja se, po pravilu, pogrešno naziva “Predstavništvom Republike Srpske”).

Kesićeva ideja o Dodikovom odlasku na inauguraciju Donalda Trumpa vjerovatno je nastala kao pokušaj da se u domaćoj javnosti amortizuju vrlo oštre kritike koje su došle od SAD i OHR-a nakon Dodikovog organizovanja referenduma o Danu RS. Samo par dana nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, Kesić je požurio da najavi promjenu američke politike prema BiH i RS, te objavio navodne dogovore njegovog “predstavništva” o dovođenju delegacije RS na ceremoniju inauguracije, a sve u kontekstu ničim potvrđenih tvrdnji kako bi Trump mogao “ugasiti OHR”:

Već je otvoren dobar kanal komunikacije sa Vašingtonom. Mislim da ćemo vrlo brzo videti signale i nove administracije da su spremni na bolju i veću saradnju sa Banjalukom. Već smo imali kontakte iz kampanje Donalda Trampa, a govorim o tome da visoka delegacija RS učestvuje na inauguraciji novog predsednika.

 

Na pitanje da li će u Washington DC otputovati Milorad Dodik, Kesić je neodređeno odgovorio:

Još nije definisano ko bi išao, ali govori se o visokoj delegaciji iz RS. Cilj Predstavništva je da RS bude prisutna na inauguraciji novog američkog predsednika.

Obrad Kesić, 12.11.2016.

Kao dugogodišnji lobista, politički analitičar, a i član američke Demokratske partije (koji je, po sopstvenim riječima, podržavao kandidaturu Bernie Sandersa), Kesić je svakako znao da ovakvim izjavama obmanjuje javnost, jer se na zvanične ceremonije inauguracije američkih predsjednika ne pozivaju nikakve strane delegacije, već samo ambasadori koji predstavljaju strane države u SAD.

Dodik i Kesić su, svejedno, započeli predstavu o učešću predstavnika RS na inauguraciji, koja je raskrinkana na samom početku – čemu je, ko zna zbog čega, pomogao i sam Dodik, kada je poziv na inauguracijski bal u organizaciji nekoliko američkih desničarskih organizacija predstavio kao zvanični poziv na inauguraciju. Odmah potom, oglasio se Kesić da još jednom, iz pozicije “američkog insajdera”, ponudi potpune izmišljotine u pokušaju da Dodika prikaže daleko značajnijom političkom figurom nego što jeste:

Planirano je da Dodik prisustvuje na nekoliko događaja od 17. do 20. januara. Na samoj zakletvi u velikoj meri su prisutni ambasadori svih zemalja. Ali, iz Trampove kampanje i organizacije postoji odluka da se pozovu i neki ljudi iz međunarodne zajednice s kojima žele da izgrade bolje odnose. Koliko znam, pozvano je do 20 stranih funkcionera, među kojima i predsednik Dodik, kao i Najdžel Faraž iz Londona.

Obrad Kesić, 28.12.2016.

Događaji koji su uslijedili dobro su poznati. Sredinom januara, protiv Dodika su uvedene sankcije američkog Ministarstva trezora, nakon čega su pokrenute sve moguće “poluge” kako bi se stvorio utisak da se radi o minornom problemu, nastalom zbog lične osvete američke ambasadorke u BiH. U tom kontekstu, dodatno su pojačani napori da se dokaže navodni Dodikov i Kesićev uticaj u krugovima bliskim novom predsjedniku SAD, te su u SAD, umjesto Dodika, otputovale njegova supruga i Željka Cvijanović. U cijelu farsu direktno se uključila Vlada RS, izdajući saopštenje o tome da Cvijanović službeno boravi u Washingtonu, gdje će ostvariti kontakte “sa predstavnicima nove američke administracije i drugim uglednim zvanicama” (20.01.2017.). I ova dezinformacija brzo je opovrgnuta, te su Kesić i Cvijanović na dan inauguracije bombardovali medijski prostor bizarnim “dokazima” svojih navodnih diplomatskih uspjeha. Jedan od najbizarnijih bila je mutna fotografija Obrada Kesića i tjemena Reincea Priebusa (predsjedavajući Republikanske partije i šef Trumpovog kabineta), “uhvaćena” na prijemu u organizaciji “Grčke inicijative” 19.01.2017.

 

Kesić je, uz pomoć RTRS-a, svoje prisustvo na ovom prijemu predstavio kao “obavljanje razgovora sa američkim zvaničnicima”. Željka Cvijanović je, takođe, izjavila da je “Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu već imalo razgovore sa visokim zvaničnicima, koji će biti nastavljeni nakon inauguracije na svečanosti kojoj će lično prisustvovati” (20.01.2017.), a ova anti-vijest je u regionalnim tabloidima zatim narasla i do tvrdnji da se Kesić “sastao sa Trampovim šefom kabineta”.

Cvijanović je i sama poslala par bezmalo komičnih fotografija svojih navodnih diplomatskih aktivnosti u DC-u, od kojih je najviše pažnje privukao njen turistički “selfie” sa Snježanom Dodik, kojim je nedvosmisleno dokumentovano da su boravile u zoni za posjetioce, a ne među zvaničnim gostima kako je to, dan ranije, najavio Obrad Kesić:

Mi ne možemo detaljno da govorimo, zbog bezbednih mera, gde će predsednica da bude za vreme zakletve, ali mogu da kažem da je to na zvanični poziv komiteta koji organizuje vršenje zakletve i celu ceremoniju i naći će se u okruženju sa visokim funkcionerima. Mi imamo već informacije da su tu predstavnici raznih zemalja koji će da budu u neposrednoj blizini, od Kolumbije, Albanije gde je predsednik Skupštine primio takav poziv, do… niz drugih zemalja koje takođe imaju delegacije. Tu je takođe i ministar odbrane Grčke, šef kabineta Grčke, Predsednik Grčke i mnogo drugih visokih funkcionera raznih zemalja. To je u tom delu rezervisano, ponavljam, za članove Kongresa, sadašnjeg i bivšeg i, takođe, visoke funkcionere strane, kao i domaće.

Obrad Kesić, 20.01.2017.

No, Cvijanović i Dodik istog dana su se ukazale na još jednoj fotografiji, slikanoj na ulazu u hotelski lobi, kojom je RTRS ilustrovao članak “Cvijanović u Vašingtonu: Srpska gradi odnose s novom administracijom”.

 

Prateći tekst obiluje tvrdnjama o susretima i kontaktima premijerke sa ljudima koji “sada zauzimaju veoma važne pozicije u novoj američkoj administraciji” (20.01.2017.), no jedina osoba koja se zaista vidi na slici ostala je neimenovana. U pitanju je Kesićeva savjetnica Drina Vlastović-Rajić, uposlenica Kancelarije RS za saradnju, trgovinu i investicije, čije je ime vjerovatno izostavljeno kako bi se ostavila mogućnost da je domaća publika doživi kao predstavnicu “nove administracije”, u nedostatku premijerkinih stvarnih kontakata sa istom. Nakon povratka, upitana sa kim se sastala u Washingtonu (o državnom trošku), Cvijanović je dala jednako nebulozan odgovor:

 

Naredne sedmice dogodiće se neke važne stvari, pa ne mogu reći s kim sam razgovarala.

Željka Cvijanović, 25.01.2017.

Ovim je, reklo bi se, napravljen pun krug besmisla Kesićeve promašene PR kampanje, započete obećanjem da će dovesti delegaciju RS na inauguraciju predsjednika SAD, a završene slikanjem premijerke sa uposlenicom svoje sopstvene Vlade (koja sa Kesićem sarađuje već dvadesetak godina, počevši od lobiranja za nekadašnji ICN (farmaceutska kompanija bivšeg kratkotrajnog premijera SR Jugoslavije, Milana Panića)). Cijela priča možda bi bila smiješna, da nije skupo koštala građane/ke Republike Srpske, koji su za nju platili mnogo više od premijerkine avionske karte i smještaja.

O tome koliko je novca Vlada RS do sada potrošila na propale pokušaje kupovine političkog uticaja u Washingtonu, čitajte u nastavku Istinomjerovog istraživanja.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!