Neistina

Cvijanović u Washingtonu privatno o državnom trošku

Prisustvo predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović inauguraciji novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, odnosno da li je ona boravila službeno ili privatno, i dalje je jedna od glavnih tema u domaćoj javnosti. Na dan inauguracije, 20. januara, iz Vlade RS poslano je saopštenje u kom je navedeno da Cvijanović službeno boravi u Washingtonu, gdje će prisustovati inauguraciji kao i pratećim događajima u okviru inauguralne svečanosti.

Poziv za posjetu Vašingtonu predsjednica Vlade je dobila od strane Kongresnog odbora za inauguracione ceremonije koji je odgovoran za organizaciju ceremonije polaganja zakletve predsjednika SAD i svečanosti koje prate inauguraciju, a kojim ove godine predsjedava senator Roj Blant iz države Misuri.”

Saopštenje Vlade RS, 20.01.2017.

Na temu prisustva Željke Cvijanović inauguraciji američkog predsjednika oglasio se isti dan i šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu, Obrad Kesić.

Mi ne možemo detaljno da govorimo, zbog bezbednih mera, gde će predsednica da bude za vreme zakletve, ali mogu da kažem da je to na zvanični poziv komiteta koji organizuje vršenje zakletve i celu ceremoniju i naći će se u okruženju sa visokim funkcionerima… Članove kongresa, administracije koja odlazi, administracije koja dolazi i strani gosti.”

Obrad Kesić, RTRS, 20.01.2017.

Istinomjer je provjerio navode iz saopštenja Vlade RS, odnosno izjave Obrada Kesića, te je došao do zaključka da su obe izjave neistinite. Naime, navodna “pozivnica” za Željku Cvijanović, a čiju fotografiju je ranije objavio RTRS, nije nikakva službena pozivnica, nego karta za inauguraciju koja se mogla dobiti besplatno. Karte je mogao dobiti bilo koji američki državljanin na zahtjev upućen kongresmenu ili senatoru koji zastupa njegovu/njenu državu u kongresu ili senatu. Karte za zelenu zonu, gdje je svoje mjesto imala i Cvijanović, inače su se mogle kupiti online po cijeni od 300 američkih dolara, kako je objavio portal Klix.

Inače, sve ulaznice za inauguraciju američkog predsjednika dijelio je komitet za inauguraciju, a pozivnice u različitim bojama bile su namijenjene posjetiocima, te niti jedna od zona ispred Capitola nije bila rezervisana kako je to tvrdio Kesić.

Ako pogledamo zvanični vodič za prisustvo inauguraciji, možemo primijetiti kako su sve karte imale isti dizajn poput one koju je objavio RTRS, a da nije riječ o nikakvoj zoni u kojoj borave “visoki funkcioneri” potvrdila je i snimka CNN-a na kojoj se jasno vidi da Cvijanović boravi u zoni za obične posjetioce.

S obzirom da se u vodiču za prisustvo inauguraciji navode instrukcije za korištenje gradskog prevoza (metroa) za pojedinačne “stajaće zone”, i iz toga se jasno vidi da karta Željke Cvijanović nije bila nikakva karta za “zvaničnike” nego karta za “obične posjetioce”, jer teško je vjerovatno da bi komitet za inauguraciju zvanične goste savjetovao da dođu gradskim prevozom.

Sama Željka Cvijanović, u izjavi koju je dala nakon inauguracije je kazala kako je razgovarala sa “bitnim ljudima” iz nove američke administracije, ali ipak nije precizirala ko su bili ti ljudi.

Nećemo propustiti nijednu priliku, kao što ni danas nismo propustili da budemo u Vašingtonu i da sa našim sagovornicima razgovaramo. Osim razgovora, i sama činjenica da smo prisustvovali danas ovom velikom događaju, pokazuje koliko nam je stalo da i svijet i Amerika i naše okruženje bude bolje i vjerujem da će tako i biti.”

Željka Cvijanović, RTRS, 20.01.2017.

Željka Cvijanović evidentno je prisustvovala inauguraciji, ali je domaćoj javnosti prešutila da je bila u zoni za obične posjetioce, što su potvrdili i iz bh. Ambasade u Washingtonu.

Željka Cvijanović se ne nalazi u službenoj posjeti Washingtonu, niti će prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa”, rekao je za Klix.ba ambasador BiH u SAD-u Haris Hrle.”

Haris Hrle, ambasador BiH u SAD-u, Klix, 20.01.2017.

Hrle je inače bio jedini zvanični predstavnik BiH na inauguraciji Donalda Trumpa, a sa događaja je objavio i fotografije.

Iz svega navedenog jasno je da je Željka Cvijanović na inauguraciji Donalda Trumpa prisustvovala privatno, a ne službeno kako je tvrdila zajedno sa Kesićem te će ove izjave od Istinomjera biti ocjenjene kao neistinite.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!