Neistina

Island testira sve svoje građane koji to žele

Direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Federalnog štaba civilne zaštite, Davor Pehar je na konferenciji za medije govoreći o trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom novog koronavirusa i planovima za testiranje većeg broja lica u FBiH izjavio “da nikada neće biti moguće testirati sve one koji to budu željeli” jer, kako je ustvrdio, to nije slučaj nigdje u svijetu.

Želeći zaštititi zdravstvene ustanove i socijalne ustanove predvidjeli smo povećan broj testiranja pacijenata koji su u bolnicima, zatim osoblja koje pruža usluge brige u socijalnim ustanovama i drugih sumnjivih slučajeva s kliničkom slikom. Na taj način su proširene indikacije za samo testiranje, nikad neće biti moguće testirati sve one koji bi to željeli, takav pristup nije imala nijedna država.

Davor Pehar, 15. april 2020.

Međutim, Peharovu tvrdnju “da takav pristup nije imala ni jedna država” kada je u pitanju testiranje svih osoba koje za to iskažu interes opovrgava primjer Islanda.

Naime, Island u suradnji sa kompanijom “deCODE genetics” još od sredine marta provodi opsežna ispitivanja i testiranja među svojim stanovništvom, a testiranja uključuju i osobe koje ne pokazuju simptome bolesti, ali i sve one koji se samoinicijativno žele testirati.

Tako “Business Insider” u svom tekstu “Island dopušta testiranje na koronavirus svima u zemlji” navodi da umjesto da se testira selektivno, Island omogućava da se testiraju svi koji to žele.

Umjesto da se testira selektivno, Island omogućava svima da budu testirani i da se brzo izoliraju ukoliko test pokaže pozitivan rezultat.

Business Insider, 02. april 2020.

Vlada Islanda podstakla je veći broj testiranja na novi koronavirus između ostalog i tako što je omogućila besplatna testiranja:

Island je testirao veći postotak stanovnika nego bilo koja druga država nakon što je “deCODE genetics” počeo sa besplatnim testiranjem među općom, asimptomatičnom populacijom za koju nisu preporučene mjere karantina.

Saopćenje, Vlada Islanda, 21. mart 2020.

Na konferenciji za medije, održanoj 09. aprila 2020. godine, glavni epidemiolog Islanda, Thorolfur Gudnason istakao je da “posljednji podaci sugerišu da izbijanje COVID-19 na Islandu pokazuje jasne znakove usporavanja”, te da je tome značajno doprinijela strategija zasnovana na, između ostalog, veoma visokom broju testiranja u saradnji sa “deCODE genetics”.

Broj zaraženih na Islandu do sada iznosi 1616. To je vrlo visok broj u odnosu na njegovu malu populaciju. Ovako visok broj zaraženih se u velikoj mjeri može pripisati činjenici da je na Islandu obavljeno znatno više testiranja nego u bilo kojoj drugoj zemlji (osim Farskih ostrva). Ispitivanje na Islandu obavljeno je u dvije različite grupe. S jedne strane Nacionalna univerzitetska bolnica Islanda obavila je 12.777 testiranja, uglavnom na pojedincima koji su imali simptome ili je vjerovatno da su zarazili virusom zbog blizine zaraženih osoba ili iz drugih razloga. Sa druge strane, “deCODE genetics” izvršio je ukupno 18.170 testiranja na općoj populaciji, uglavnom na pojedinacima kojima nisu određene mjere karantina i uglavnom su bili asimptomatični ili su pokazali blage simptome nalik prehladi ili gripi.

Saopćenje, Vlada Islanda, 09. april 2020.

S obzirom na činjenicu da Island između ostalog provodi i testiranja za sve koji to žele, Istinomjer će pomenutu tvrdnju Davora Pehara ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!