Neispunjeno

Imenovanje nove Vlade KS-a tek nakon hitne sjednice o spajanju i razdvajanju ministarstava

Zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Elvedin Okerić 1. 12. 2020. godine potvrdio je za Fenu da će, osim imena mandatara buduće Vlade KS-a i predsjedavajućeg Skupštine KS-a, u narednih sedam do deset dana biti poznat i datum sjednice na kojoj će biti formirana nova kantonalna Vlada.

U narednih sedam do deset dana bit će poznato ko će predsjedavati Skupštinom Kantona Sarajevo, kao i ime mandatara te datum sjednice na kojoj će biti potvrđena nova vlada.

Elvedin Okerić, 1. 12. 2020.

Podsjećamo, nakon što su 9. 10. 2020. godine predati potpisi za smjenu Vlade KS-a na čelu sa Marijem Nenadićem, na 12. hitnoj sjednici kantonalne Skupštine, održanoj 30. 11. 2020. godine, na dnevnom redu našlo se prihvatanje ostavke premijera Vlade KS-a Marija Nenadića, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Sa 23 glasa “za”, Skupština KS-a prihvatila je ostavku kantonalnog premijera Marija Nenadića. Istog dana, saopćeno je da je Okerić izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS-a umjesto Mirze Čelika, te da će ovu funkciju obnašati dok novog predsjedavajućeg Skupštine KS-a ne izabere Kolegij.

Nakon što su 4. 12. 2020. godine predstavnici nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo prezentirali sporazum koji sadrži mjere i principe kojima će se rukovoditi u upravljanju Kantonom u naredne dvije godine, 5. 12. 2020. godine iz Naše stranke saopćili su da je Edin Forto mandatar za saziv nove Vlade KS-a.

Dva dana kasnije, 7. 12. 2020. godine, saopćeno je i da je jednoglasno odlučeno da predsjedavajući Skupštine KS-a bude Elvedin Okerić.

U međuvremenu je i dopredsjedavajuća u Skupštini KS-a Danijela Kristić istakla za Faktor da će se vlada imenovati na narednoj redovnoj sjednici Skupštine, a nakon održavanja hitne sjednice. Podsjećamo, hitna sjednica odnosit će se na izmjene i dopune Zakona organizacije i organa uprave, kako bi se mogla spojiti i razdvojiti ministarstva, s obzirom na činjenicu da je nešto ranije nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo najavila da će Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo biti razdvojeno na dva ministarstva – na Ministarstvo za predškolsko, školsko i srednjoškolsko obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS-a, dok će, sa druge strane, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture biti spojeni u jedno ministarstvo.

Gostujući u emisiji “Polis” na TVSA 10. 12. 2020. godine, na pitanje voditeljice kada se može očekivati zakazivanje sjednice za spajanje i razdvajanje ministarstva, Okerić je istakao da bi već sredinom sljedeće sedmice mogla biti zakazana pomenuta hitna sjednica.

Ja sam jutros imao jedan sastanak sa premijerom Nenadićem i dogovorili smo se da će zahtjev od aktuelne većine već sutra otići prema aktuelnoj vladi kada je u pitanju dostavljanje mišljenja. (…) Tako da se nadamo da će tokom sljedeće sedmice, čim se ta mišljenja pribave, da bi mogli možda već sredinom sedmice zakazati hitnu sjednicu, s obzirom da se radi o tehničkim izmjenama i dopunama i ne vidimo razlog da to neko može opstruirati.

Elvedin Okerić, 10. 12. 2020.

S obzirom na činjenicu da će sjednica za formiranje nove Vlade KS-a biti zakazana nakon što se održi hitna sjednica radi odvajanja i spajanja ministarstava, te da je sa današnjim danom prošlo “sedam do deset dana” u okviru kojih nije zakazana sjednica “na kojoj će biti potvrđena nova vlada”, kako je to Elvedin Okerić najavio 1. 12. 2020. godine, Istinomjer će mu za pomenuto obećanje dati ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!