Dosljedno

Predstavljen program rada buduće Vlade KS-a

U skladu sa ranijim najavama, javnosti je najprije prezentiran program mjera i principa na kojem će biti zasnovan rad buduće Vlade KS-a, a imena članova/ca naredne kantonalne Vlade bi javnosti trebali biti poznati kroz nekoliko dana.

U oktobru 2020. godine podnesen je zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa Marijem Nenadićem. Zahtjev je 9. 10. 2020. godine potpisalo 18 zastupnika/ca Naše stranke, SDP-a BiH, Naroda i pravde, NBL-a, kao i nekoliko samostalnih/nezavisnih zastupnika/ca u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nekoliko dana prije podnošenja potpisa za smjenu Vlade KS-a, bivši ministar u kantonalnoj Vladi iz SDP-a BiH Malik Garibija saopćio je javnosti da je kreiranje programa i mjera za novu Vladu Kantona Sarajevo u završnoj fazi.

Ovaj dokument će uskoro biti upućen strankama i klubovima, a nakon usaglašavanja predstavnika stranaka i klubova, ovaj dokument će se, kao i prošli put, naći u javnosti i biti dostupan za transparentni nadzor građana nad radom Vlade.

Malik Garibija, 30. 9. 2020.

Nedugo nakon predavanja zahtjeva za smjenu Vlade Marija Nenadića, u javnosti se počelo spekulisati o imenima novog primjera/ke, kao i o imenima ministara/ca koji će činiti novu Vladu KS-a kada dođe do njenog formiranja. Svoj osvrt na situaciju i planove za dalje djelovanje dali su predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, bivši premijer KS-a Edin Forto, kao i zastupnici Naše stranke i SDP-a BiH Vibor Handžić i Saša Magazinović, te su istakli da će prije objave imena biti objavljen program mjera i principa na kojem će biti zasnovan rad buduće Vlade KS-a.

U oktobru je predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković govorio o planovima za formiranje nove Vlade KS-a te istakao da će, nakon formiranja programa mjera i principa, biti odabrani i kadrovi koji će činiti novu većinu u Kantonu Sarajevo.

Pri kraju smo reforme našeg programa mjera i principa, i kad te dvije stvari dovedemo do kraja, odmah ćemo krenuti u odabir kadrova koji će izvršiti sve naše planove.

Elmedin Konaković, 12. 10. 2020.

O planovima za formiranje nove Vlade KS-a govorio je i bivši premijer Edin Forto:

Što se tiče formiranja Vlade KS, nismo došli u fazu razgovora o konkretnim imenima niti ko će rukovoditi kojim resorom. Dogovarali smo se o programu. Čim budemo imali konkretna imena, javnost će biti upoznata s njima. To će biti uskoro. Proces smjene je počeo.

Edin Forto, 23. 11. 2020.

I zastupnik Naše stranke u Skupštini KS-a Vibor Handžić krajem novembra istakao je da će se prvo izaći sa programom nove Vlade, a da će se zatim postići dogovor o imenima ministara.

Revidira se program od onih 300 mjera koji je bio prije formiranja Vlade 2018. godine. Prvo će izaći taj dokument, onda će se dogovarati i izaći sa imenima ministara.

Vibor Handžić, 26. 11. 2020.

Pomenutu informaciju javnosti je nekoliko dana kasnije saopćio i član SDP-a BiH Saša Magazinović.

Zajednički stav Četvorke je da se završi priča o programu u pravcu djelovanja nove Vlade KS-a, a da se onda otvori razgovor o imenima, dakle nama trebaju ljudi koji će provoditi program.

Saša Magazinović, 29. 11. 2020.

Krajem novembra, saopćeno je da je program rada buduće Vlade KS-a završen, a iz Radne grupe Četvorke saopćeno je da je fokus ovog programa zdravstvo i privreda. Samo nekoliko dana kasnije, 4. decembra 2020. godine, predstavnici nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo prezentirali su sporazum koji sadrži mjere i principe kojima će se rukovoditi u upravljanju Kantonom u naredne dvije godine.

Program su predstavili članovi Radne grupe – Haris Bašić iz Naroda i pravde, Haris Vranić iz SDP-a, Damir Marjanović, nezavisni zastupnik u Skupštini KS-a, Mirza Batalović iz NBL-a i Edin Forto iz Naše stranke. Bašić je napomenuo da program sadrži 26 mjera i 35 principa koji se odnose na bolest COVID-19, Vranić je prezentirao zdravstvene mjere, dok su se Marjanović i Batalović fokusirali na nauku i obrazovanje. Forto je naglasio važnost oporavka od ekonomskih posljedica pandemije, te je istakao prve dvije mjere iz dokumenta kojima će sanirati posljedice tih smanjenja: hitno pristupanje izradi rebalansa budžeta u skladu s ekonomskim uvjetima izazvanim pandemijom bolesti COVID-19, sa fokusom na racionalizaciju svih izdataka izuzev onih koji služe očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta u privredi i zapošljavanje – “Novi programi masovnog zapošljavanja u toku pandemijske krize s fokusom na reformirane programe, javne radove, zapošljavanje mladih i teže upošljivih radnica i radnika”.

Tekst cijelog sporazuma možete pronaći na sljedećem linku: Sporazum nove skupštinske većine za period 2021 – 2022.

S obzirom na činjenicu da je javnosti prezentiran program mjera i principa na kojem će biti zasnovan predstojeći rad Vlade KS-a prije objavljivanja imena budućih članova/ca Vlade KS-a, a kao što je to bio slučaj i prije imenovanja tzv. Šestorke krajem 2018. godine, Istinomjer će Elmedinu Konakoviću, Viboru Handžiću, Saši Magazinoviću i Edinu Forti dati ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!