Nedosljedno

Igor Radojičić: Sugestivni mehanizmi pregovaranja

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić tvrdi da je sutrašnji sastanak, koji su inicirale pojedine stranke u BiH, jedan od koraka u traženju formiranja vlasti na državnoj razini.

Neće biti moguće, smatra on, formirati vlast na razini BiH ako predstavnici političkih partija ne razgovaraju, a spomenuti sastanak, po njemu je jedan od koraka ka tom cilju.

“Potpuno je jasno da su u ovom momentu profilirana dva bloka, jedan koji je SDPBiH okupio oko sebe i drugi blok od četiri političke partije koji nije usuglašavao nikakvu političku platformu, ali pokušava koordinirano djelovati”, naveo je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

(Dnevnik.ba, 28. 12. 2010.)

***

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojčić ponovili su poziv predstavnicima u Federaciji BiH da se “dogovore”, jer smatraju da se “izvor krize nalazi u tom bh.entitetu” zbog čega je i otežan dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH.

“Bilo bi pretenciozno kada bi bilo ko iz RS-a dao sebi za pravo da rješava te stvari. Ne želimo da budemo dio krize u FBiH, niti bi bilo dobro da oni budu dio krize kod nas. Stoga ćemo morati sačekati dogovor političkih faktora u FBiH”, naveo je Tadić, nakon današnjeg razgovora u Banjoj Luci ustvrdivši da i RS trpi zbog cijele situacije te da je i njen interes da funkcioniraju bh. organi.

(Sarajevo-x.com, 24. 6. 2011.)

Komentar:

Zaista je neukusno konstantno “prebacivati lopticu” “kolegama iz FBiH”, dok se ključevi za formiranje vlasti na nivou BiH, dobrim dijelom, nalaze upravo u rukama partija iz RS-a. S jedne strane i pticama na grani je jasno da HDZ igra kako SNSD kaže, a s druge strane Radojičić govori o tobožnjem nemiješanju i “političkim faktorima u FBiH”, koji su, tobože, kočnica uspostavljanju državne vlasti.

Pitajte Istinomjer!