Analize

9. januar: Kontinuitet obilježavanja uz kontinuitet “reakcija”

I pored toga što ga je u proteklih nekoliko godina Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim, naloživši njegovo brisanje iz Zakona o praznicima Republike Srpske, i ove je godine povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara, u Istočnom Novom Sarajevu održan svečani defile.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, dan ranije je “povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja u Sportskoj dvorani ‘Borik’ održana svečana akademija”.

Dodik je na ovom skupu okupljenima uputio čestitku:

Čestitam Dan Republike Srpske – 9. januar, dan kada smo sa ponosom donijeli tešku, a rekao bih tada i neizvjesnu odluku o formiranju Srpske.

Milorad Dodik, 8.1.2023.

Dodik je prethodno, povodom “Dana Republike Srpske”, odlikovao “zaslužne institucije i pojedince”.

Tom je prilikom “Ordenom Republike Srpske na ogrlici” odlikovana Nj. E. Vladimir Vladimirovič Putin, predsjednik Ruske Federacije.

Na kraju, “Dan Republike Srpske” obilježen je i u Brčko distriktu BiH, gdje je 10.1.2023. godine tim povodom upriličena svečana akademija.

U svom govoru Dodik je i tada poručio “da 9. januar treba da se poštuje i slavi bez obzira na prijetnje koje je i danas dobio”, ustvrdivši da je ovaj datum činjenica:

Dan Republike je nesumnjiva činjenica, ja neću da ustuknem, mi nećemo da se povučemo.

Milorad Dodik, 10.1.2023.

Iako je još 2015. godine Ustavni sud BiH donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima Republike Srpske, koji se odnosi na obilježavanje dana ovog entiteta, neustavan, pod okriljem institucija Republike Srpske taj se dan nastavio obilježavati kao “Dan Republike Srpske.”

U tom kontekstu, a uz fokus na neprimjerene poruke i reakcije, prije tačno godinu Istinomjer se osvrnuo na genezu slučaja “9. januar”.

Specifičnost proslave neustavnog dana Republike Srpske ove godine je to što je “svečani defile” održan u Istočnom Sarajevu, a ne u Banjoj Luci, što je do sada bio slučaj. S druge strane, ono što je ostalo isto jesu brojne reakcije međunarodnih zvaničnika i institucija, koje, kao i ranije, nisu spriječile proslavu.

Ovom prilikom osvrnut ćemo se na one koje su došle od visokog predstavnika u BiH, koji, pored ostalog, raspolaže “bonskim ovlaštenjima” kojima mu je omogućeno da smijeni s dužnosti javne zvaničnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Dejtonski mirovni sporazum, te na reakcije predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije kao zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Vijeća za provedbu mira (PIC).

Prva reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta uslijedila je krajem decembra 2022. godine nakon što je najavljeno da će se i ove godine proslavljati 9. januar.

Schmidt je podsjetio javnost da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovoga datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke s Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan te naglasio da su odluke Suda obavezujuće

Odluke Ustavnoga suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH. Dakle, obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS pokazuje jasno neprihvaćanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštivanje odluka i autoriteta Ustavnoga suda BiH. Ustavni sud BiH je u svojoj odluci istaknuo da izbor 9. januara kao datuma za obilježavanje praznika Dana Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnoga identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva.

Christian Schmidt, 22.12.2022.

No, ove reakcije nisu imale nikakvog uticaja na samu “proslavu” neustavnog Dana RS. Ipak, OHR je nakon obilježavanja nastavio s iznošenjem stavova, ovoga puta putem Twitter naloga te institucije, postavljajući usput i pitanje “zašto rukovodstvo RS odlikuje Vladimira Putina”.

Zašto rukovodstvo RS odlikuje Vladimira Putina, čovjeka koji krši ljudska prava i čije djelovanje se osnovano naziva ratnim zločinom? Predsjednik RS bi trebao djelovati s više mudrosti i odgovornosti, u interesu svih građana RS umjesto što se priklanja takvim nečasnim ljudima.

OHR, 9.1.2023.

Istoga dana iz OHR-a su ustvrdili da “postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske kojima se obilježava i slavi Dan RS-a 9. januara mogu imati posljedice”.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH također je stigla osuda odluke Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, kako su naveli, ”čovjeka koji je pokrenuo neopravdanu invaziju na Ukrajinu, čije su posljedice pogibija hiljade civila i masovno razaranje infrastrukture”, te da taj akt predstavlja odbacivanje vrijednosti evroatlantske zajednice i pravila zasnovanih na međunarodnom poretku.

Kada je obilježavanje 9. januara u pitanju, iz vašingtonske administracije su, kao i iz OHR-a, podsjetili da Dodik “krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”.

Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni sa lažnim tvrdnjama o ovlašćenjima i pokušajima da se podriva Bosna i Hercegovina, guraju državu na opasan put. Republika Srpska će samouništiti sebe i one oko sebe gurajući privid o nezavisnosti. RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira na to jesu li sa njima saglasne ili ne.

Ambasada SAD-a u BiH, 9.1.2023.

Reakcijama se i ovoga puta pridružila Evropska unija. Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano izjavio je da je “zbog situacije u kojoj se BiH trenutno nalazi, između ostalog i to što je nedavno dobila kandidatski status za članstvo u EU, od velike važnosti poštovanje i provođenje sudskih odluka”

Odluke suda moraju se poštovati i sve mora biti u skladu s Ustavom.

Peter Stano, 9.1.2023.

Stano je na pitanje kako EU komentariše izjave Milorada Dodika koje se odnose na to da bi Srbi iz RS trebali živjeti u Srbiji ustvrdio da će EU “odreagovati” te slično najavio u kontekstu odlikovanja Vladimira Putina, nazivajući taj potez Dodika “žalosnim i pogrešnim”:

Čitav svijet sada zna ko je Putin. On je direktno odgovoran za agresiju nad Ukrajinom, on izdaje naredbe pod kojima civili u Ukrajini bivaju ubijeni. Nema mjesta u EU za političare koji se povezuju sa ubistvima i ratom. A potez Milorada Dodika je žalostan i pogrešan. On vrlo dobro zna koje su njegove odgovornosti, a isto tako zna šta on i BiH trebaju uraditi da bi ispunili želje i zahtjeve koji su potrebni za ulazak u EU. Ako Dodik, uprkos svemu, odluči da odlikuje Putina i ako nastavi sa koracima koji nisu prihvatljivi, onda će i EU poduzeti određene korak protiv njega.

Peter Stano, 9.1.2023.

S druge strane, sasvim očekivano, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov zahvalio je predsjedniku Republike Srpske na odlikovanju Vladimira Putina, još jednom ustvrdivši da Christian Schmidt nema legitimitet kao visoki predstavnik.

Procedura oko njegovog imenovanja nije bila ispoštovana i nije bilo odluke Savjeta bezbjednosti UN-a. To je upravo bila težnja zapadnih zemalja da svaki novi visoki predstavnik dobije saglasnost SB UN da bi mogao djelovati. Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma zahtijeva da se taj sporazum poštuje, da sve ono što je propisano bude i realizovano, da se ne prijeti nikome, uključujući i Srpsku.

Igor Kalabuhov, 10.1.2023.

Dan nakon navedenog istupa ambasadora Ruske Federacije Istinomjer je njegove tvrdnje o legitimitetu i proceduri izbora visokog predstavnika u BiH, kao i o garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocijenio neistinitim.

U međuvremenu, zbog, kako je navedeno, obilježavanja 9. januara, neustavnog Dana bh. entiteta Republika Srpska, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave podnijelo je šest udruženja: Patriotska liga BiH, Zelene beretke, Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva, Udruženje generala BiH, Koordinacija boračkih udruženja KS i Žene borci u Armiji RBiH.

I ove, kao i minulih godina, dok se 9. januar nastavlja obilježavati, javnost svjedoči izjavama da su odluke Ustavnoga suda BiH konačne i obvezujuće i da se moraju poštovati, kao i tvrdnjama da postupci i aktivnosti kojima se obilježava i slavi 9. januar mogu imati posljedice te da će biti “poduzeti koraci”.

Dok javnost čeka kako će i da li će reagovati pravosudni organi, a OHR-ove reakcije i najave djelovanja ostaju u sferi retoričkog, institucionalna organizacija proslave 9. januara kao “Dana Republike Srpske” nesmetano se nastavlja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!