Istina

I SDA i Srpska napredna stranka su članice Evropske narodne partije

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović, gostujući u programu TVSA, komentirao je trenutnu blokadu državnih institucija i odnose političkih aktera na području zapadnog Balkana. Tom prilikom, dao je osvrt i na prethodne najave lidera SDA Bakira Izetbegovića o eventualnom sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Fotografija: Fena

Magazinović je rekao da bi se u tom slučaju radilo o “derogiranju institucija”, ako s predsjednikom jedne države razgovara poslanik iz druge države, budući da se ne radi o istim nivoima vlasti.

Ako idu da razgovaraju kao dvojica predsjednika stranaka, koje su sestrinske stranke, SDA i SNS su sestrinske stranke u Evropskoj pučkoj stranci, onda je to uredu.

Saša Magazinović, 27.10.2021.

Stranka demokratske akcije (SDA) pristupila je EPP-u 2004. godine, te od tada ima status posmatračke stranke. Pored SDA, posmatračke članice EPP-a iz BiH su HDZ BiH i PDP, koje su EPP-u također pristupile 2004, te HDZ 1990, koji je pristupio 2014. godine.

Srpska napredna stranka (SNS), s Aleksandrom Vučićem na čelu, pristupila je Evropskoj narodnoj partiji u novembru 2016. godine, te od tada ima status pridružene članice. Još jedna stranka iz Srbije pridružena je članica EPP-a od 2007. godine, a riječ je o Savezu vojvođanskih Mađara.

Kako se navodi na zvaničnoj web stranici Evropske narodne partije (EPP), ona je politička “porodica” desnog centra. Istaknuto je i da je ova politička organizacija bila “pionir evropskog projekta od njegovih početaka”. Predsjednik partije je Donald Tusk.

Kako se navodi u statutu Evropske narodne partije, postoje tri različite vrste članstva u ovoj organizaciji: redovne članice (Ordinary Member Party), pridružene članice (Associated Member Party) te posmatračke članice (Observer Member Party). Osnovna razlika između redovnih i pridruženih članica je ta što stranke redovne članice dolaze iz zemalja članica EU, a pridružene članice su stranke koje su iz država koje nisu u EU, ali su podnijele zahtjeve za članstvo ili su države koje pripadaju Evropskom udruženju slobodne trgovine. Ukoliko država iz koje dolazi pridružena članica pristupi Evropskoj uniji, pridružena članica postaje redovna članica. Strankama može biti dodijeljen status “posmatračke” članice, ali u tom slučaju stranka nema pravo glasa.

S obzirom na to da su i Stranka demokratske akcije i Srpska napredna stranka članice Evropske narodne stranke, Istinomjer tvrdnju Saše Magazinovića ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!