Neistina

I Nešić neistinito u vezi ispunjavanja preporuka iz Mišljenja EK-a

Tokom gostovanja u programu N1, 12. 1. 2020. godine, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nenad Nešić, komentarišući sjednicu PSBiH održanu dan ranije, na kojoj se glasalo o nepovjerenju Vijeću ministara BiH (VMBiH), obrazložio je zašto nije podržao aktuelni saziv ove institucije.

Tako je Nešić, kao jedan od razloga svog nezadovoljstva radom VMBiH, istakao i neispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK) o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji (EU):

Ovaj Savjet ministara ne može dobiti prolaznu ocjenu jer, kao što vidite, za godinu dana donio je samo četiri zakona, radi se o izmjenama i dopunama postojećih zakona. Od 14 preporuka Evropske komisije nisu ispunili nijednu, znači, nikakvih nema reformi što su obećane, nema evropskog puta, apsolutno ne zaslužuju prolaznu ocjenu.

Nenad Nešić, 12. 1. 2020.

U maju 2019. godine, Evropska komisija je objavila Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te je u sekciji “Zaključci i preporuke” navela 14 prioriteta na kojima bosanskohercegovačke vlasti trebaju poraditi u narednom periodu.

Podsjećamo, Istinomjer je prošlog mjeseca pisao o sličnoj temi kada je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić istakao kako je BiH ispunila samo jedan od 14 navedenih prioriteta, i to onaj o održavanju izbora u Mostaru, a ova konstatacija ocijenjena je neistinitom.

Preporuka EK-a iz dijela “Demokratija/Funkcionisanje” pod rednim brojem 1, koja se odnosi na održavanje lokalnih izbora u Mostaru, ispunjena je 7. jula 2020. godine, nakon što je PSBiH, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH. Osim ove preporuke, BiH je u proteklom periodu ispunila još nekoliko njih.

Naime, jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a bio je i osiguravanje pravilnog funkcionisanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje kao obaveze BiH proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a koji se također nalazi u dijelu “Demokratija/Funkcionisanje”, i to pod rednim brojem 3. Na 8. sjednici Doma naroda PSBiH, održanoj 25. 6. 2020. godine, a na prijedlog dostavljen od Zajedničkog kolegijuma oba doma PSBiH, usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju članova PSBiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.

Ubrzo nakon toga, na svojoj 10. sjednici, održanoj 7. 7. 2020. godine, Zastupnički dom PSBiH potvrdio je odluku Doma naroda, čime je proces imenovanja članova Odbora koji dolaze iz BiH završen. Konačno, na prvom sastanku netom izabranih članova PSBiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta, održanom 22. 7. 2020. godine, usvojen je Poslovnik o radu ovog odbora, čime je ispunjen prioritet iz Mišljenja EK-a.

Osim navedenih, jedan od prioriteta iz Mišljenja EK-a je onaj pod rednim brojem 10, iz dijela “Osnovna prava”, u kojem se traži da se “osigura pravo na život i zabranu mučenja, posebno ukidanjem upućivanja na smrtnu kaznu u Ustavu Republike Srpske”. U tom kontekstu je 4. 10. 2020. godine Ustavni sud BiH odlučio da takva norma ne može više da egzistira u Ustavu Republike Srpske, dajući rok od tri mjeseca institucijama tog entiteta da izbrišu tu odredbu. Zvanično, objavom u “Službenom glasniku BiH” 7. 11. 2019. godine, navedena odluka Ustavnog suda BiH stupila je na snagu, čime je i ovaj prioritet iz Mišljenja EK-a ispunjen.

Finalno, na svojoj 22. sjednici održanoj 16. 12. 2020. godine, Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine. Usvajanje Akcijskog plana je korak ka realizaciji 14. prioriteta iz Mišljenja EK-a, onog koji se tiče reforme javne uprave.

Na osnovu svega navedenog, odnosno činjenice da je BiH u proteklom periodu ispunila određene prioritete iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji, konstataciju Nenada Nešića kako nije ispunjena nijedna preporuka Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!