I Nermin Nikšić mijenjao stav o razgovoru sa „nacionalnim strankama“

Poput drugih lidera lijevo orjentiranih partija o kojima je Istinomjer pisao ovih dana, nedosljedan u vezi saradnje sa SDA-om i HDZ-om, bio je i predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, koji je više puta isticao kako neće sarađivati sa ove dvije partije.

Nakon sastanka lidera SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke, Nikšić je prilično slikovito izjavio kako su opcije razgovora sa SDA „otvorene“.

Dakle, nijednog trenutka nismo zakovali – s ovima hoćemo, s ovima nećemo, niti smo zakovali da hoćemo uopšte. Potpuno su otvorene opcije da razgovaramo. Uopšte nije prevashodno da moramo biti dio vlasti.”

Nermin Nikšić, 29.11.2018.

Međutim, samo sedam dana ranije, Nermin Nikšić je nakon sastanka na kojem su SDP, DF i Naša stranka dogovorile formiranje bh. bloka rekao da taj blok neće razgovarati sa SDA i HDZ-om.

Učinit ćemo sve da nametnemo programsku priču koja je u interesu građana. Pričali smo o vlasti i mi ćemo zajedno biti ili opozicija ili vlast, ali kako smo isticali, pobjednici izbora trebaju sjesti i pokušati napraviti vlast. Mi sa SDA i HDZ-om u ovom trenutku nećemo da razgovaramo, neka oni pokušaju formirati vlast kao pobjednici, a bh. blok će imati svoju platform.“

Nermin Nikšić, 23.11.2018.

Prije godinu dana, Nikšić je bio veoma eksplicitan, kada je nakon zajedničke sjednice glavnih odbora SDP-a i DF-a, izjavio da ne dolazi u obzir saradnja sa “nacionalnim strankama na vlasti”.

Mi ovaj blok pokrećemo da se suprotstavimo nacionalnim stranaka na vlasti. Naš je plan formirati vlast bez ijedne nacionalne stranke. Ne želimo biti alternativa nijednom nacionalnom bloku.”

Nermin Nikšić, 09.09.2017.

S obzirom na sve navedeno možemo zaključiti kako je i Nermin Nikšić bio nedosljedan u vezi razgovora sa SDA-on i HDZ-om.

(Istinomjer.ba)

Nikšić ispunio obećano po pitanju kandidature Denisa Bećirovića za Dom naroda PS BiH

Nakon što je kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović na Opštim...

U prošlom mandatu DF je bio i vlast i opozicija

Nakon sastanka stranaka „Bh. bloka“ održanog u utorak 05. februara, lider Demokratske fronte (DF), Željko Komšić je dao svoj stav po pitanju odnosa DF-a spram opozicionog i pozicionog...


Edin Forto se sjetio da je ipak tražio paušal

Samo dan nakon što je Vlada Kantona Sarajevo (KS), na čelu sa Edinom Fortom u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, koji predviđa ukidanje paušala...