Održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Polovinom oktobra tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik ponovo je najavio da će “Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti održavanje posebne sjednice parlamenta u vezi sa aktuelnom situacijom i statusom RS-a u BiH”.

Navodeći tom prilikom da bi pomenuta sjednica trebala biti održana između 01. i 05. novembra, Dodik je izjavio “da ga je Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini pozvao da pripremi materijal za tu sjednicu” te dodao:

Oni će predložiti da se obratim Skupštini sa temom u vezi sa aktuelnom situacijom i statusom RS u BiH. Radim na tome sa saradnicima, to je završeno i ostalo je još da ispoštujemo parlamentarne procedure. Početkom naredne sedmice dostavit ćemo cijeli materijal.

Milorad Dodik, 17.10.2019.

Podsjećamo, slično obećanje koje je ostalo neispunjeno, a na koje se Istinomjer imao priliku osvrnuti, prvi čovjek SNSD-a dao je i početkom septembra 2019. godine.

Da će ovoga puta procedura u pravcu zakazivanja vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske ipak biti pokrenuta, 04.11.2019. godine najavio je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić:

SNSD će danas dostaviti zahtjev za održavanje posebne sjednice, nakon čega bi Kolegijum Narodne skupštine trebalo da utvrdi termin.

Igor Žunić, 04.11.2019.

Dan kasnije, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je “sazivanje posebne sjednice, u skladu sa članom 171. Poslovnika, svojim potpisima zatražila jedna trećina narodnih poslanika”.

S tim u vezi, 11.11.2019. godine održana je Sedma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem je dnevnom redu bila tačka pod nazivom “Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske”.

Nakon duge rasprave, poslanici su većinom glasova usvojili “Zaključke u vezi Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske”.

Obzirom da je posebna sjednica Narodne skupštine RS održana nekoliko dana nakon najavljenog termina, Istinomjer obećanju Milorada Dodika u vezi održavanja “posebne sjednice parlamenta u vezi sa aktuelnom situacijom i statusom RS-a u BiH” daje ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem. 

(Istinomjer.ba)

 

 

Ipak može i “preko reda”

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) održane početkom septembra 2019....

Izabran novi Nadzorni odbor RMU “Banovići”

Govoreći o problemima u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” federalni ministar energetike i rudarstva, Nermin Džindić istakao je da će Vlada Federacije BiH “ubrzo” riješiti probleme sa kojima se...Parlament FBiH uskoro odlučuje o prihvatanju zaduženja za nove trolejbuse

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...