Neispunjeno

Zaključci GO SNSD-a još uvijek nisu upućeni Narodnoj skupštini RS na razmatranje

Nakon što je istekao zvanični rok od mjesec dana za implementaciju Principa za formiranje vlasti na nivou BiH potpisanih 05.08.2019. godine od strane predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik je u tom kontekstu najavio daljnje korake koje će politička partija na čijem je čelu preduzeti.

Ostavljajući, kako je rekao, “mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet”, Dodik je izjavio:

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu situaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet.

Milorad Dodik, 05.09.2019.

Nakon najavljene sjednice GO SNSD-a koja je održana 18.09.2019. godine, a na kojoj su usvojena 64 zaključka, lider SNSD-a, Milorad Dodik u svom obraćanju javnosti, u skladu sa zaključcima sa sjednice GO SNSD-a, izjavio je da će “Narodna skupština RS pokrenuti inicijativu za otvaranje pregovora sa Parlamentom FBiH o tri zakona koja su donesena na državnom nivou, a to su zakoni o odbrani, o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i o indirektnim porezima”.

Ovo su tri zakona o kojima je donesena kakva-takva odluka u Narodnoj skupštini i o njima će biti otvoreni pregovori, nakon što Narodna skupština i Parlament FBiH imenuju svoje pregovaračke timove. Pitanja, odnosno zakoni, kao što su oni o Sudu i Tužilaštvu BiH, o SIPA-i i slični su po nama protivustavni.

Milorad Dodik, 18.09.2019.

Dodik je tom prilikom još i dodao da će SNSD “kao predlagač dnevnog reda za sjednicu Narodne skupštine imati do tada pripremljen materijal koji se mora prilagoditi procedurama parlamenta Republike Srpske”, navodeći da bi pomenuta sjednica NSRS trebala biti održana u narednih 10 do 15 dana.

Međutim, na prijedlogu dnevnog reda 7. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za 22.10.2019. godine nije se našla pomenuta inicijativa usvojena od strane GO SNSD-a.

S tim u vezi, predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović je 07.10. 2019. godine potvrdio “da još nije upućen zahtjev za posebnu sjednicu, koju je ranije najavljivao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon deklaracije SDA usvojene sredinom prošlog mjeseca na stranačkom kongresu”, te “da će, u slučaju da se parlamentu dostavi zahtjev za posebno zasjedanje, postupiti u skladu s predviđenom procedurom”.

Obzirom da je istekao najavljeni rok od “10 do 15 dana” u kojem je trebala biti održana sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je trebala biti “pokrenuta inicijativa za otvaranje pregovora sa Parlamentom FBiH o tri zakona koja su donesena na državnom nivou, a to su zakoni o odbrani, o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i o indirektnim porezima”, Istinomjer obećanje Milorada Dodika ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!