Zaključci GO SNSD-a na razmatranju u Narodnoj skupštini RS za “10 do 15 dana”?

Nakon što je istekao zvanični rok od mjesec dana za implementaciju Principa za formiranje vlasti na nivou BiH potpisanih 05.08.2019. godine od strane predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik je u tom kontekstu najavio daljnje korake koje će politička partija na čijem je čelu preduzeti.

Ostavljajući, kako je rekao, “mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet”, Dodik je izjavio: 

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu situaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet.

Milorad Dodik, 05.09.2019.

Nakon najavljene sjednice GO SNSD-a koja je održana 18.09.2019. godine a na kojoj su usvojena 64 zaključka, lider SNSD-a, Milorad Dodik u svom obraćanju javnosti, u skladu sa zaključcima sa sjednice GO SNSD-a, izjavio je da će “Narodna skupština RS pokrenuti inicijativu za otvaranje pregovora sa Parlamentom FBiH o tri zakona koja su donesena na državnom nivou, a to su zakoni o odbrani, o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i o indirektnim porezima”.

Ovo su tri zakona o kojima je donesena kakva-takva odluka u Narodnoj skupštini i o njima će biti otvoreni pregovori, nakon što Narodna skupština i Parlament FBiH imenuju svoje pregovaračke timove. Pitanja, odnosno zakoni, kao što su oni o Sudu i Tužilaštvu BiH, o SIPA-i i slični su po nama protivustavni.

Milorad Dodik, 18.09.2019.

Dodik je tom prilikom još i dodao da će SNSD “kao predlagač dnevnog reda za sjednicu Narodne skupštine imati do tada pripremljen materijal koji se mora prilagoditi procedurama parlamenta Republike Srpske”, navodeći da bi pomenuta sjednica NS RS trebala biti održana u narednih 10 do 15 dana.

Istinomjer tako obećanju Milorada Dodika u vezi održavanja sjednice GO SNSD-a i slanja zaključaka sa iste na razmatranje Narodnoj skupšini Republike Srpske daje ocjenu radi se na tome, te ćemo pratiti da li će se najavljena sjednica najvećeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj održati u navedenom roku.

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine...