Hoće li Dodik ići do kraja sa kandidaturom za Predsjedništvo BiH?

U proteklom periodu bili smo svjedoci Dodikovog predomišljanja o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, i datumu zvanične objave iste za predstojeće Opće izbore 2018. godine. Stvar je presjekao Glavni odbor SNSD-a, koji je na jučerašnjoj sjednici odlučio da je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata donio je juče odluku da kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima bude Milorad Dodik, aktuelni predsjednik Republike Srpske.

Slogan je “Pod zastavom Srpske”. Očekujemo 370.000 glasova za člana Predsjedništva BiH i za predsjednika Republike Srpske.

(Milorad Dodik, 29.05.2018.)

Podsjećamo, Dodik je odgovarajući na pitanja o svojoj potencijalnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH davao kontradiktorne izjave:

Hoću li ja biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, pa to je jedino moguće, iako ja nisam mnogo zainteresovan za to. SNSD će uglavnom imati svoje kandidate i za člana Predsjedništva BiH i za predsjednika RS i pobijedićemo. 

(Milorad Dodik, 26.12.2017.)

Na svom putu do zvanične objave kandidature Milorad Dodik licitirao je i sa datumom objave iste, ali uvijek je naglašavao da će prihvatiti kandidaturu ukoliko zvanični organi SNSD-a tako odluče.

Ne znam da li ću se kandidovati za Predsjedništvo BiH. Prerano je, ali ću o tome odlučiti u aprilu.

(Milorad Dodik, 28.12.2017.)

Početkom godine, Dodik je u razgovoru za televiziju N1 ponovio da je “prerano o tome govoriti” i pri tome je datum odluke malo prolongirao.

18. maja reći ću to konkretno. Maj, tad se odlučuje o tome.

(Milorad Dodik, 16.01.2018.)

Dodik je u februaru, gostujući u emisiji “Pošteno” na FTV, kako je sam rekao “malo pojačao” izjavu o tome da će se kandidovati, pa je na pitanje da li je sada izvjesnija njegova kandidatura odgovorio sljedeće:

Mislim da je to prerano, da je počelo da se priča o tome, ali očigledno da su izbori zauzeli javni prostor već odavno. I da taj javni prostor, je ne mislim samo medijski, nego je politički i stranački. (…) Pošto ne mogu da se kandidujem za predsjednika Republike Srpske ponovo, i da je uobičajeno da predsjednik jedne političke partije, pogotovo ovako moćne kao što je SNSD, uvijek se kandiduje za jednu od tih pojedinačnih funkcija, kako bi povukao i samu stranačku infrastrukturu, i naravno samu partiju… U tom smislu i u tom logiciranju će se svakako razmatrati moja kandidatura, na stranačkim organima.

Ali je to daleko još, (…) ne želim da podlegnem nekoj opštoj euforičnoj priči, mislim da je to ozbiljna tema. Mnogi ljudi u mojoj partiji misle da je to izvjesno. Ja naravno neću moći da odbijem stavove organa moje partije i vjerujem da se kreće stvar ka tome.

(Milorad Dodik, 12.02.2018.)

U skladu sa aktom koji je donijela Centralna izborna komisija (CIK), Dodik bi svoju kandidaturu trebao predati  najdalje do 09. jula, kada je krajnji rok da se CIK-u dostave kandidatske liste sa konkretnim imenima stranačkih kandidata za različite nivoe vlasti.

Iako je Dodik prihvatio kandidaturu, ne misle svi u Republici Srpskoj da će Dodik i ostati kandidat za člana Predsjedništva BiH. Tako, primjera radi potpredsjednik NDP-a, Zdravko Krsmanović tvrdi da će Dodik ipak, pod “pritiskom” odustati od kandidature.

Mislim da će pod pritiskom međunarodne zajednice Milorad Dodik od te kandidature odustati jer to unosi destabilizaciju u političke odnose u BiH, jer je to direktan udar na Dejtonsku BiH i antidejtonsko djelovanje. Mislim da će biti još mnogo pritisaka i da će on na kraju od te kandidature odustati.

(Zdravko Krsmanović, 29.05.2018.)

U proteklom periodu Milorad Dodik bio je neodlučan po pitanju same kandidature. Međutim, uvijek je izjavljivao da će krenuti u predsjedničku utrku ukoliko SNSD odluči da je on najbolji kandidat za to. Obzirom da je Dodik prihvatio zvaničnu odluku stranačkih organa SNSD-a te da je odluka objavljena u maju kako je ranije i najavio, dobija ocjenu dosljedno.

Istinomjer će i dalje pratiti kakav će biti konačan epilog vezano za Dodikovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

(Istinomjer.ba)

Jesen prođe, novog Zakona o Danu Republike Srpske još nema

Početkom aprila tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je “da će Republika Srpska na jesen donijeti...

Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će...Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Uvjeren, kako kaže, da će Zoran Tegeltija na današnjoj 4. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Kluba...