Neistina

HDZ BiH i SDA nemaju dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću Grada Mostara

Nakon što je u Mostaru konstituisana izvršna i zakonodavna vlast, predsjednik SDP-a BiH i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nermin Nikšić, pored ostalog, ustvrdio je da HDZ BiH i SDA zajedno u Gradskom vijeću Grada Mostara imaju dvotrećinsku većinu.

S tim u vezi, Nikšić je na svom Facebook profilu napisao:

HDZ i SDA zajedno u Gradskom vijeću Mostara imaju 2/3 većinu 24 vijećnika i jasno je da mogu sami donositi odluke. Zato ih pozivam da što prije obznane koaliciju, koju već imaju uspostavljenu na svim višim razinama, i da počnu raditi za interese građane Mostara.

Nermin Nikšić, 16. 2. 2021.

Međutim, činjenice ne idu prilog navedenoj Nikšićevoj tvrdnji. Naime, Koaliciju za Mostar na Lokalnim izborima u Gradu Mostaru 2020. godine činili su politički subjekti SDA, DF, SBB, BPS i SBiH, gdje se na listama uz kandidate/kinje ovih stranka našao i jedan broj nestranačkih kandidata/kinja.

Na osnovu konačnih rezultata Lokalnih izbora u Mostaru, koalicija koja je okupila navedene stranke osvojila je 11 mandata u GV-u Grada Mostara. Od tih 11 mandata, osam pripada vijećnicima SDA, i to Zlatku Guzinu, Salemu Mariću, Adilu Šuti, Ademu Maciću, Mirzi Drežnjaku, Ibri Husniću, Jasminu Panduru, te Alisu Čolakoviću.

Preostala tri mandata osvojili su član SBB-a Anel Kljako, član DF-a Haris Nazdraić, te nestranačka kandidatkinja Nataša Jekić.

Kad je u pitanju HDZ BiH, ta stranka u GV Grada Mostara ima 13 vijećnika, te sa osam vijećnika SDA zajedno imaju 21 vijećnika.

S obzirom na to da Gradsko vijeće Grada Mostara broji 35 vijećnika, te je dvotrećinska većina 24 vijećnika, politički subjekti HDZ-a BiH i SDA zajedno nemaju dvotrećinsku većinu u zakonodavnom tijelu Grada Mostara.

Ovim Istinomjer tvrdnju Nermina Nikšića s tim u vezi ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!