Neispunjeno

Hadžić: U ovom mandatu ipak ništa od kontrole nad zračnim prostorom BiH

DAMIR HADZIC“Podrška EUROCONTROLA je veliko ohrabrenje za sve nas kojima je interes države BiH na prvom mjestu. Snažna podrška EUROCONTROL-a će zasigurno omogućiti lakšu tranziciju ka novoj poziciji u kojoj će Bosna i Hercegovina preuzeti potpunu nadležnost nad pružanjem usluga u zračnoj plovidbi u svom zračnom prostoru i to u zadanim rokovima”, rekao je ministar Hadžić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA, 12.05.2014.)

Komentar:

Istinomjer se u više navrata bavio najavama ministra komunikacija i prometa BiH, Damira Hadžića, o preuzimanju kontrole na zračnim prostorom BiH, a njegova obećanja da će naša zemlja uskoro imati potpuni nadzor nad svojim nebom su u pravilu ostala neispunjena.

Prema posljednjim informacijama, generalni direktor EUROCONTROL-a je u pismu koje je poslao Ministarstvu prometa i komunikacija BiH napisao kako očekuje da će BiH preuzeti kontrolu nad donjim slojem neba do 16 .oktobra, te kontrolu nad cjelokupnim zračnim prostorom naše zemlje do jeseni/zime 2015/2016. godine.

Ministar Hadžić je, pak, preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom najavljivao za april prošle godine, a zatim i za april ove godine ,što se nije dogodilo.

Posljednji put kada je u javnosti govorio o ovoj temi, u septembru prošle godine, Damir Hadžić je rekao kako će naša zemlja u martu ove godine preuzeti kontrolu nad donjim slojem neba, a da bi potpuni nadzor zračnog prostora preuzela u oktobru ove godine.

Ipak, iz pisma koje je stiglo iz EUROCONTROL-a se vidi da su sve ove najave bile preuranjene i da se preuzimanje kontrole nad donjim slojem neba očekuje tek u oktobru.

Stoga možemo zaključiti da su sva obećanja koja je dao ministar Hadžić u ovom mandatu, a koja su se odnosila na preuzimanje kontrole zračnog prostora nad BiH, ostala neispunjena, a sada već sa sigurnošću možemo utvrditi da će ostati neispunjena i do kraja njegovog mandata. Sa druge strane njegova tvrdnja da će se sve završiti u zadanim rokovima je apsolutno neistinita, s obzirom da je, prema ranije postavljenim rokovima, BiH već davno trebala kontrolisati svoj zračni prostor.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!