Neispunjeno

Hadžić: Ništa od utakmica „Zmajeva“ u digitalnom HD formatu

Damir HadzicDamir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da od Nove godine počinje svojevrsna ofanziva u procesu digitalizacije u BiH.

“Početkom januara ide prva faza digitalizacije pet velikih TV centara u BiH (Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Bihać i Tuzla), a paralelno s tim krenućemo i u proces digitalizacije BHRT-a. Cilj je da digitalni HD signal imamo već sa Svjetskog prvenstva u Brazilu”, potvrdio je Hadžić.

(Nezavisne novine, 19.12.2013.)

Komentar:

Krajem prošle godine, ministar prometa i komunikacija BiH, Damir Hadžić najavio je, vjerovali ili ne, „ofanzivu“ u procesu digitalizacije TV signala u našoj zemlji, što je svakako i obaveza naše zemlje u procesu EU integracija, ali i proces koji je na čekanju već duže vremena.

Proces digitalizacije pokrenut je na međunarodnom nivou 2004. godine, a strategiju za ovaj proces u našoj zemlji je usvojena na Vijeću ministara još u prošlom sazivu. Tada se govorilo i o osiguranim sredstvima od skoro 7 miliona KM za početak tog procesa. Međutim, on tada nije započet.

Kao krajnji rok postavljen pred našu zemlju od strane EU je sredina 2015. godine.

Ministar Hadžić proces digitalizacije stavio je u prioritete rada svog ministarstva, ali je on intenziviran tek nedavno, tačnije onda kada je i najavljen digitalni signal do početka SP-a u fudbalu.

Početak prve faze projekta, u kojem bi se uvezali postojeći ITC u BiH (Sarajevo, Mostar, Banjaluka, Tuzla i Bihać) najavljen je tada za januar ove godine, no ugovor sa izvođačima radova, zagrebačkom firmom “Odašiljači i veze”, potpisan je tek krajem marta ove godine. Kao rok za završetak ove faze, kada bi i emitovanje digitalnog signala već trebalo početi u većim gradovima u BiH, najavljen je 21. juli, tako da je već tada bilo izvjesno da ranije postavljeni rok neće biti ispoštovan.

Kako saznaje istinomjer od izvora uključenog u tehničku realizaciju ovog projekta, gotovo nemoguće je očekivati da će ova faza biti okončana i do 21. jula, posebno zato što je u tom slučaju već trebala biti započeta informativna kampanja prema građanima, kao što je bio slučaj i u susjednoj Hrvatskoj.

Osim toga, za nastavak ovog procesa potrebno je i formiranje Korporacije javnih RTV servisa BiH, kao četvrtog pravnog subjekta u Javnom RTV sistemu BiH, kojoj bi na korištenje i upravljanje bila data cjelokupna digitalna infrastruktura čiju izgradnju finansira država BiH.

Hadžić je, u januaru ove godine, s tim u vezi najavio i da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u narednom periodu, s ciljem otklanjanja određenih teškoća u procesu formiranja korporacije, inicirati odgovarajuće izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

Prema dostupnim informacijama to se također nije dogodilo, pa je i ovo obećanje ostalo neispunjeno, a jedina novost je da Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH na nedavno održanoj sjednici nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Ovaj prijedlog je predviđao i osnivanje radiotelevizijskog kanala na hrvatskom jeziku, unutar Javnog RTV sistema BiH.

Dakle, ako uzmemo u obzir sve navedeno, možemo zaključiti da u prvoj polovini ove godine ipak nije došlo do „ofanzive“ kada je u pitanju digitalizacija TV signala u BiH, kao i da je obećanje ministra Hadžića da ćemo utakmice sa SP-a u Brazilu (koje je uzgred počelo juče) gledati putem digitalnog HD signala, ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!