Neispunjeno

Ko o čemu – Hadžić o nebu

Hadžić-300x202“U proteklih godinu dana nadležna ministarstva, BHANSA, FED CAD, RS CAD i BHDCA ispunili su sve uslove da BiH u oktobru naredne godine preuzme kontolu letenja nad svojim nebom. Sedam godina od usvajanja Strategije upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, 1. novembra ove godine izvršit će se integracija FED CAD-a i RS CAD-a u BHANSA-u, čime će se zadovoljiti svi uslovi da 6. marta 2014. godine preuzmemo kontrolu nad donjim dijelom našeg neba, a u oktobru 2014. godine preuzet ćemo potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Današnji sastanak potvrda je uspješnog rada državnog i entitetskih ministarstva na projektu čija se realizacija godinama odgađala“, rekao je Hadžić.

(Klix.ba, 05.09.2013.)

„Možemo očekivati da BiH do kraja aprila 2014. preuzme kontrolu nad kompletnim zračnim prostorom, što će biti prvi put, jer ni u bivšoj državi to nismo radili“ naglasio je Hadžić.

(Dnevni avaz, 13.03.2013.)

“BiH je tehnički spremna da preuzme kontrolu neba. Do kraja godine trebalo bi da preuzmemo donji sloj, dok je rok za preuzimanje kompletne kontrole zračnog prostora BiH 15. april 2013. godine”, kazao je ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić, dodajući da je “BiH spremna za jedinstveno evropsko nebo.”

(Oslobođenje, 17. 4. 2012.)

Komentar:

Odlaganje preuzimanja kontrole neba nad našom zemljom postalo je svojevrsni zaštitni znak ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića u aktuelnom mandatu Vijeća ministara.

Nedugo po preuzimanju funkcije u VM, još sredinom aprila 2012. godine, Hadžić je najavio da će naša zemlja kontrolu nad kompletnim zračnim prostorom preuzeti u aprilu 2013. godine, što se nije desilo. Potom je u martu 2013. godine taj rok pomjeren na kraj aprila 2014. godine, da bi se kao konačni rok nedavno utvrdio oktobar 2014. godine.

Dok se u BiH rokovi pomjeraju, kontrolu zračnog prostora nad BiH i dalje vrše susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, dok BiH još uvijek nije preuzela kontrolu ni nad donjim slojem neba, što je trebalo da se desi još 2012. godine.

Ministar Hadžić, dakle, nije ispunio čak tri data obećanja u vezi sa preuzimanjem kontrole zračnog prostora. Nastavi li se i dalje držati „tradicije odlaganja“, vrlo lako bi se moglo desiti da dato obećanje ne ispuni ni do kraja svog mandata u Vijeću ministara, što nikako ne ide u prilog njegovoj konstataciji o uspješnosti zajedničkog rada državnog i entitetskih ministarstava.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!