Neispunjeno

Hadžić: Graničnom prelazu Gabela međudržavni status nije vraćen ni nakon godinu dana

DAMIR HADZICMinistar prometa i veza BiH Damir Hadžić, nakon današnjeg sastanka s čapljinskim načelnikom Smiljanom Vidićem i predstavnicima koordinacije Udruga mjesnih zajednica općine Čapljina, kazao je kako će institucije BiH stajati iza zahtjeva Čapljinaca da graničnom prijelazu Gabela polje 1 vrati status međunarodnog graničnog prijelaza.

Ministar Hadžić navodi da su zahtjevi Čapljinaca opravdani, te da će se u vezi toga već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH donijeti set zaključaka odnosno prijedloga.

“Prijelaz Gabela polje 1, koji je u ovom trenutku najveći problem, moramo vratiti na onu razinu na kojoj je bio prije ulaska Hrvatske u EU”, istaknuo je Hadžić.

(Fena, 13.08.2013.)

Komentar:

Od ulaska Hrvatske u EU, 1. jula prošle godine, granični prelaz Gabela izgubio je status međudržavnog graničnog prelaza i postao pogranični, što praktično znači da je prelaz granice moguć samo mještanima Gabele uz propusnice. Ova činjenica izazvala je ogorčenje kod mještana Čapljine koji su godinama koristili ovaj prelaz zbog njegove blizine, a koji su od tada osuđeni na prelazak granice preko drugih, daljih graničnih prelaza.

Ministar prometa i komunikacija BiH, Damir Hadžić je prije godinu dana rekao kako smatra da su zahtjevi mještana Čapljine opravdani, te kako će Vijeće ministara BiH stati iza njih i pokušati vratiti međudržavni status prelazu Gabela 1.

Vijeće ministara zaista je na sjednici održanoj 29. augustadonijelo niz zaključaka u vezi sa dosadašnjim pregovorima o graničnim prijelazima i pograničnom prometu s Republikom Hrvatskom, a između ostalog je zaključeno i kako Vijeće ministara pokreće inicijativu za izmjenu Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Republike Hrvatske.

Tada je zadužena Državna komisija za integrirano upravljanje granicom BiH „da uloži sve napore u pregovaranju s EU-om, na osnovu podataka, službenih zahtjeva i potreba BiH te, u interesu građana i privrednika BiH, kako bi se ispitale mogućnosti otklanjanja uočenih problema u vezi s predmetnom problematikom graničnih prijelaza“.

Nakon toga Vijeće ministara BiH, početkom ove godine, na sjednici održanoj 22. januara zaključilo je da će razmotriti rad Državne komisije za integrirano upravljanje granicom BiH tokom vođenja pregovora s Republikom Hrvatskom, a u vezi s revizijom Ugovora o graničnim prijelazima i Sporazuma o pograničnom saobraćaju između dvije države.

U to doba i građani Čapljine suponovo iznijeli svoje zahtjeve za izmjenom ugovora o graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom, a status graničnog prelaza Gabelanije vraćen ni do sredine jula ove godine.

S obzirom da status graničnom prelazu Gabela 1 nije vraćen ni do danas, a da još uvijek nisu poznati rezultati rada Državne komisije za integrirano upravljanje granicom u vezi sa pregovorima sa Republikom Hrvatskom, možemo zaključiti i kako je obećanje ministra Hadžića o vraćanju međudržavnog statusa ovom prelazu ostalo neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!