Neispunjeno

Gradnja azila za pse nije počela ni nakon dvogodišnjih najava

– Zbog samovolje ljudi u Službi za prostorno uređenje Općine Ilidža, koja treba izdati urbanističku dozvolu za izgradnju azila za napuštene životinje u Rakovici, još nema rješenja problema pasa lutalica. To je jučer za “Dnevni avaz” rekao Kenan Vehabović, voditelj projekta za izgradnju smještaja pasa lutalica u krugu Terapijske zajednice “Kampus”.

S obzirom na to da ova priča traje duže od dvije godine, a da građani pri tome svakodnevno strepe od pasa lutalica, Vehabović navodi da izgradnju opstruira najviše Općina Ilidža.

– Iako su obećali da će na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća dodijeliti od 18 dunuma, do danas to još nisu uradili. Mi smo uradili ono što smo morali. Predali smo zahtjev za urbanističku dozvolu, ali Općina ga je odbila i pored toga što imamo pozitivno mišljenje Zavoda za izgradnju KS – istakao je Vehabović.

(Dnevni avaz, 10. 9. 2011.)

***

U Općini Novi Grad Sarajevo održan je sastanak o realizaciji projekta „Izgradnja skloništa za nezbrinute životinje-azila za životinje“.

Na današnjem sastanku potvrđeno je da su potpisnici budućeg sporazuma o izgradnji skloništa za 500 nezbrinutih životinja-pasa lutalica prihvatili finansijske obaveze te su dogovoreni rokovi za rješavanje tog pitanja u Kantonu Sarajevo.

– Šest općina i Grad Sarajevo participirat će realizaciju projekta. Potrebno je oko 450.000 KM. Izrada projekta trebala bi biti završena do 15. marta dok se ukupna realizacija očekuje u julu, kazao je načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić.

(FENA, 20. 1. 2011.)

***

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor JU Terapijska zajednica KS “Kampus” Hase Tirić i Velimir Ivanišević uime Udruženja građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS potpisali su danas Sporazum o izradi studije izvodljivosti za izgradnju prihvatališta za nezbrinute životinje – azila za životinje.

Do kraja godine predviđena je izrada glavnog projekta i uređenje infrastrukture na lokaciji “Kampusa”, da bi se početkom naredne godine, u skladu s raspoloživim sredstvima, krenulo u gradnju prihvatilišta/azila za nezbrinute životinje.

(Sarajevo-x.com/FENA, 30. 7. 2009.)

Komentar:

Iako je teško pronaći direktno odgovornu osobu za opstruiranje gradnje azila za pse u Kantonu Sarajevo, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnik Općine Novi Grad su izjavama “preuzeli” na sebe ulogu krivca, s obzirom da je jedno od prvih pravila ozbiljne politike “rezultat, a ne obećanje”. Sigurno je da kod navedenih postoji dobra volja za rješavanjem problema, što se i vidi po izdvajanju sredstava za azil, ali je, prije svih, gradonačelnik Behmen svojim autoritetom i funkcijom trebao i morao uticati da gradnja azila odavno bude privedena kraju. Vjerovatno je slučaj “Azil” pokazatelj kompleksne i komplikovane administracije i raznih nivoa vlasti u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, koja se uvijek građanima obije o glavu.

Pitajte Istinomjer!