Gradačac: Otvoren Centar za stručno osposobljavanje radne snage

U Gradačcu je 27. juna tekuće godine otvoren Centar za stručno osposobljavanje koji će pružati specijaliziranu obuku za radnike u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje. Ideja za realizaciju ovog projekta nastala je “iz želje da se pomogne u kreiranju adekvatne radne snage za potrebe industrije u području sjeveroistočne Bosne, prvenstveno u metalnom sektoru”.

Mi smo kroz ovaj projekat nastojali da taj problem prevaziđemo tako što ćemo otvoriti edukativni obrazovni trening centar gdje će svi oni koji su zainetesovani za rad u gradačačkoj, ali vjerujem, i u privredama drugih gradova imati priliku da steknu određeno obrazovanje. Objekat ima šest prostorija od kojih su dvije opremljene za praktičnu i teoretsku nastavu, a posebno mi je drago što ćemo imati priliku da naši najmlađi sugrađani, skloni tehničkim naukama, budu obrazovani po STEM modelu.

Edis Dervišagić, 27.06.2019.

Inače, pojam STEM predstavlja skraćenicu pojmova Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inžinjering) i Mathematics (matematika). Navedene oblasti pokrivaju veliki broj prirodnih i primjenjenih nauka, čije se izučavanje u okvirima STEM metoda i tehnika isprepliće.

Podsjećamo, Dervišagić je početkom prošle godine najavio osnivanje ovoga Centra.

Nastojeći prevazići ovaj problem u narednom periodu osnovat će se Centar za stručno osposobljavanje. Lokacija centra bit će na području općine Gradačac, tačnije u renoviranom i adaptiranom starom srednjoškolskom centru u Gradačcu. Centar će pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje.

Edis Dervišagić, 07.02.2018.

Podršku obnovi Centra pružili su Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Turska razvojna agencija (TIKA), te sam Grad Gradačac ali i privrednici iz Gradačca. Ukupna vrijednost građevinskih radova je procijenjena na oko 225.966 američkih dolara.

Shodno navedenom, Istinomjer će obećanju gradonačelnika Edisa Dervišagića vezano za osnivanje Centra za stručno osposobljavanje radnika dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o...

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...Stanić se predomislio po pitanju vitalnog entitetskog interesa

Nakon što je Predsjedništvo BiH na svojoj 4. redovnoj sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike...