Analize

Grad Tuzla: Dvije godine novog mandata Jasmina Imamovića

Druga godina posljednjeg mandata dugogodišnjeg gradonačelnika Tuzle obilježena je nastavkom dobrih praksi iz prethodnih mandata, ali radovi na bitnim infrastrukturnim projektima i dalje nisu započeti.

Bitno je naglasiti da gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović nije imao izrađen predizborni program, te je tim Istinomjera do predizbornih obećanja morao dolaziti kroz javne istupe gospodina Imamovića.

Imamović je dao ukupno 21 obećanje, od kojih još uvijek ni jedno nije u potpunosti ispunjeno, sedam ih je ocijenjeno ocjenom u progresu, četiri obećanja su započeta, devet ih nije započeto, dok je jedno obećanje ocijenjeno kao zaustavljeno.

U nastavku donosimo pregled najzanimljivijih obećanja koje je dao Jasmin imamović.

Toplifikacija individualnih objekata

Grad Tuzla već godinama kontinuirano provodi projekte koji za cilj imaju što veću pokrivenost grada sistemom daljinskog grijanja. Tako je u Budžetu za 2018. godinu predviđeno 400.000 KM za nabavku MRS za mjesne zajednice koje gravitiraju ka Termoelektrani Tuzla. Ukupno je na toplifikaciju u Budžetu za 2018. godinu izdvojeno 2.898.000 KM. Slična praksa se nastavlja i sa Budžetom za 2019. godinu u kojem je za toplifikaciju namijenjeno 2.389.000 KM. Zbog ovih činjenica obećanje o toplifikaciji individualnih objekata je dobilo ocjenu u progresu.

Komunalne usluge uz niske cijene i sprečavanje privatizacije javnih preduzeća

Obećanja koja su također ocijenjena ocjenom u progresu su i ona o zadržavanju niskih cijena komunalnih usluga u Gradu Tuzla. Prema posljednjim podacima, cijene vode u Tuzli se nisu povećavale od 2014. godine te je osnovna cijena 1 m3 vode u Tuzli i dalje 1,10 KM. Slično je i sa cijenama grijanja u Tuzli, koje već godinama iznose 1,44 KM po kvadratnom metru, ali se plaćaju samo tokom sezone grijanja, što ih čini nižim od ostalih gradova u BiH. Nakon što je gradska administracija tokom prošlog desetljeća poništila privatizaciju nekoliko gradskih preduzeća, nije više bilo govora o privatizovanju javnih ustanova.

Produžetak južne saobraćajnice i izgradnja istočne tribine stadiona Tušanj

Dva obećanja na kojima nije rađeno u proteklom periodu su produženje južne saobraćajnice prema Slavinovićima, te rekonstrukcija istočne tribine stadiona Tušanj. Na produženju južne saobraćajnice nije bilo nikakvih aktivnosti, te je to obećanje dobilo ocjenu nije započeto.

Izgradnja istočne tribine stadiona Tušanj je započeta u decembru 2015. godine, ali je u međuvremenu zaustavljena, što je i trenutna ocjena ovog obećanja. Za izgradnju stadiona Tušanj u Budžetu za 2019. godinu planirano je oko 1,3 miliona KM, ali do trenutka pisanja ovog teksta nisu ponovo započeti radovi na izgradnji.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!