Neispunjeno

GP Bratunac – Ljubovija još uvijek nije u funkciji

O izgradnji graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija priča se još od 2011. godine, kada je najavljena izgradnja mosta koji će spajati obale opština Bratunac i Ljubovija.

Godinama su se rokovi za početak izgradnje pomenutog mosta pomjerali, a radovi su započeli tokom 2015. godine, nakon čega je uslijedilo odgađanje roka za okončanje radova. Most je konačno izgrađen prije dvije godine, o čemu je Istinomjer pisao u jednoj od svojih analiza.

Izgradnju pomenutog graničnog prijelaza ponovo je aktuelizirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, samo pet dana nakon uspostavljanja novog saziva VMBiH:

Možda ima jedna dobra vijest koja će nas u Republici Srpskoj obradovati, a to je da će u ponedeljak biti odobrena sredstva za izgradnju Graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija. Most je izgrađen prije dvije godine od strane Srbije, a granični prelaz je bio blokiran. Ja se nadam da ćemo do kraja 2020. godine imati otvoren granični prelaz.

Zoran Tegeltija, 28. 12. 2019.

Samo dva dana kasnije, 30. decembra 2019. godine, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donijelo je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta “Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija“, kojom je prvobitna vrijednost sa 11.000.000 KM povećana na 14.500.000 KM.

U prvoj varijanti idejnog projekta iz 2017. godine granični prijelaz je predviđen kao međunarodni granični prijelaz za putnički promet i promet robe koja ne podliježe inspekcijskom nadzoru. Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o graničnim prijelazima iz 2018. godine, GP Bratunac – Ljubovija je kategoriziran kao granični prijelaz za međunarodni cestovni promet putnika i roba na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste roba koje podliježu inspekcijskim kontrolama. Dodatna sredstva od 3.500.000 KM, uz ranije obezbijeđena budžetska sredstva od 11.000.000 KM, bila bi dovoljna za izgradnju GP Bratunac – Ljubovija, kako je to i predviđeno projektantskom cijenom u ukupnom iznosu 14.500.000 KM.

Saopćenje, Vijeće ministara BiH, 30. 12. 2019.

Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija potpisan je 13. marta 2020. godine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UINO BiH), a tom prilikom najavljeno je da bi pomenuti granični prijelaz trebao biti u funkciji u narednih godinu dana.

Novi granični prijelaz će biti buduća zajednička lokacija carinskih i policijskih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a radi se o međunarodnom graničnom prijelazu na kojem će biti dozvoljen i promet roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru. Budući novi granični prijelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 m2, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

Saopćenje, UINO BiH, 13. 3. 2020.

Početkom aprila 2020. godine, javnost je obaviještena da su radovi na izgradnji GP Bratunac – Ljubovija kod mosta Bratoljub započeli, a rok za okončanje radova bio je 350 dana.

Predviđeno je da novi granični prelaz bude zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije i riječ je o međunarodnom graničnom prelazu na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru. Granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

RTRS, 1. 4. 2020.

Početkom septembra 2020. godine, iz Opštine Bratunac obavijestili su javnost o toku radova na ovom graničnom prijelazu, te je saopćeno da se “intenzivno gradi zajednički granični prelaz BiH i Srbije”.

Radi se o projektu od istorijskog značaja ne samo za opštinu Bratunac, nego cijelu regiju sa lijeve i desne obale rijeke Drine. Ovo će biti međunarodni granični prelaz prve kategorije, a imajući u vidu da investitor kvalitetno i na vrijeme izvodi radove, nadamo se da će biti izgrađen i stavljen u funkciju do proljeća naredne godine.

Tadašnji načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović, 7. 9. 2020.

Mlađenović je tada istakao i da je “Opština Bratunac predvidjela Regulacionim planom izgradnju bescarinske zone koju će zajednički finansirati bratunačka opština i vlade Republike Srpske i Srbije”, te dodao da je “interesovanje za izgradnju bescarinske i industrijske zone u Bratuncu veliko, a njihovom izgradnjom biće omogućen brži razvoj opštine”.

Dan kasnije, prilikom radne posjete Bratuncu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija posjetio je i gradilište ovog graničnog prijelaza, te je izrazio nadu “da će granični prelaz Bratunac – Ljubovija biti završen, kako je i planirano, do kraja marta 2021. godine”.

U septembru 2020. godine i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović najavio je da će “zajednički granični prelaz i most Bratoljub između Ljubovije i Bratunca biti otvoreni do kraja marta”.

U martu 2021. godine saopćeno je da je izgradnja graničnog prijelaza između Srbije i BiH kod mosta Bratoljub u završnoj je fazi, a tom prilikom su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH za RTRS istakli da je “rok za završetak radova april ove godine, svi rokovi biće ispoštovani i neće se kasniti jer se radi o međunarodnom prelazu prve kategorije”.

Ipak, kako se početkom aprila nisu pojavile informacije o planiranom okončanju radova na ovom graničnom prelazu, Istinomjer je kontaktirao UINO BiH, iz kojeg su saopćili da je rok za završetak radova produžen za dva mjeseca.

Planirani završetak radova na izgradnji graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija bio je 1. 4. 2021. godine. S obzirom na posljedice pandemije uzrokovane virusom Covid-19, izvođač radova je tražio dodatni rok od dva mjeseca u kojem bi se trebalo u potpunosti završiti sa svim radovima na izgradnji ovog novog graničnog prijelaza. Nakon toga, prijelaz će biti spreman za početak rada.

UINO BiH, 6. 4. 2021.

S obzirom na činjenicu da radovi na izgradnji graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija na mostu Bratoljub još uvijek nisu okončani, Istinomjer će pomenuto obećanje Zorana Tegeltije kao i Vojina Mitrovića ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!