Neistina

Genocid u Srebrenici je nesporna činjenica utvrđena presudama

Komentarišući nedavno usvajanje crnogorske Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini ove zemlje, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u programu srbijanske Pink televizije ponovo je negirao genocid, a iznio je i jednu netačnu tvrdnju.

Foto: The Srpska Times

Ako je nešto činjenica, onda se ne treba i ne može negirati. Ali očito to nije činjenično, pa se onda traže rezolucije, deklaracije, donose zakoni… Pokušavaju da to ovjekovječe kao svoju istinu. Mi to nikada nećemo i ne smijemo dati.

Milorad Dodik, 24. 6. 2021.

Podsjećamo, nakon što je Bošnjačka stranka 25. 12. 2020. godine Skupštini Crne Gore podnijela Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, šest mjeseci kasnije, najveći zakonodavni organ te zemlje, uz podršku 55 svojih poslanika, 17. 6. 2021. godine usvojio je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. U Rezoluciji, između ostalog, podsjeća se da se na tom području tokom rata u Bosni i Hercegovini dogodio genocid u kojem je na tlu Evrope, poslije Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti. Rezolucijom se zabranjuje i javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te je 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve Srebrenice. Osim Crne Gore, usvojenu rezoluciju o Srebrenici imaju Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Belgija, Litvanija, Luksemburg, Švicarska, Kanada, Australija, Iran, ali i Evropski parlament, koji je ovu rezoluciju usvojio još 2009. godine. Republika Srbija je 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali u njoj se ne spominje riječ “genocid”.

Presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid i to je sudski utvrđena činjenica. MKSJ, Sud BiH, te pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 48 osoba – na više od 700 godina i pet doživotnih kazni zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Posljednja pravosnažna presuda za genocid u Srebrenici izrečena je početkom juna ove godine ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću pred Međunarodnim krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu.

Izričući Mladiću prvostepenu kaznu doživotnog zakona u novembru 2017. godine, predsjedavajući Sudskog vijeća MKSJ Alphons Orie, govoreći o tački optužnice kojom se Mladić tereti za genocid u Srebrenici, rekao je da je Vijeće konstatovalo da su pripadnici VRS-a namjeravali da unište bosanske muslimane koji su činili dio zaštićene grupe.

Vijeće je konstatovalo da su fizički izvršioci namjeravali da unište bosanske muslimane u Srebrenici koji su činili značajan dio zaštićene grupe. Vijeće je, shodno tome, konstatovalo da su nad bosanskim muslimanima u Srebrenici i njenoj okolini počinjena krivična djela genocida, progona, istrebljivanja i ubistva, kao i nehumana djela prisilnog premještanja.

Alphons Orie, 22. 11. 2017.

Sudije MKSJ-a potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

U martu 2019. godine, izričući pravosnažnu kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, Žalbeno vijeće Tribunala u Haagu potvrdilo je utvrđene činjenice iz prvostepene presude, uključujući i genocid u Srebrenici.

Prvostepenom presudom iz marta 2016. godine, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, za terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva tokom opsade glavnog bh. grada, za držanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija za taoce. S druge strane, oslobođen je krivice za genocid počinjen u sedam bh. opština tokom 1992. godine.

MKSJ je na osnovu utvrđenih činjenica pravosnažno osudio za genocid u Srebrenici i bivšeg pukovnika i načelnika za bezbjednost glavnog štaba VRS-a Ljubišu Bearu 2015. godine; bivšeg pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove glavnog štaba VRS-a Zdravka Tolimira iste te godine; potpukovnika i načelnika sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a Vujadina Popovića, također 2015. godine, kao i bivšeg generala VRS-a Radislava Krstića 2004. godine.

S obzirom na to da su pravosnažnim presudama kako MKSJ-a, tako i drugih sudova utvrđene činjenice o tome da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid, Istinomjer će tvrdnju Milorada Dodika, da genocid nije činjenično dokazan, ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!