Neistina

Bivši premijer Nizozemske Mark Rutte nije negirao genocid u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik neistinito tvrdi kako je Mark Rutte 2017. godine izjavio da je Srebrenica najveća prevara u historiji.

Izvor: Facebook / Milorad Dodik

Prilikom govora na komemoraciji stradalim Srbima Podrinja i Birča u Bratuncu, održanoj 6. jula 2024. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je doskorašnji premijer Nizozemske Mark Rutte rekao da je Srebrenica najveća prevara u historiji.

Zašto nije bilo dovoljno kada, evo, sada slave izbor novog generalnog sekretara NATO-a, koji je bio doskora premijer Holandije, koji je u martu ‘17. godine jasno rekao, uzviknuo, kliknuo: “Srebrenica je najveća prevara u istoriji”. To je on rekao.

Milorad Dodik, 6.7.2024.

Izjavu na koju se poziva Milorad Dodik nizozemski premijer Mark Rutte dao je 14. marta 2017. godine za CNBC. Tom prilikom Rutte je govorio o diplomatskom sporu s Turskom, koji je započeo jer Nizozemska nije dozvolila turskim ministrima učestvovanje na stranačkim skupovima turske dijaspore u Nizozemskoj. Nakon ove zabrane, turski predsjednik

Recep Tayyip Erdoğan uveo je sankcije Nizozemskoj, prekinuo diplomatske odnose i optužio Nizozemsku za masakriranje 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

Komentirajući ovu izjavu, a ne sam genocid u Srebrenici, i odbacujući optužbe kako su Nizozemci počinili masakr, Rutte je izjavio da je Erdoganova izjava nepromišljena, promašena i neistinita te da predstavlja prekrajanje historije.

Pa, moram reći da predsjednik Turske sve više na histeričan način govori o Nizozemskoj. Sada je dao historijsku i nepromišljenu izjavu o Srebrenici, što je potpuno promašeno, potpuno neistinito. To je prepravljanje historije, neprihvatljivo. Pa ćemo vidjeti što će doći iz Turske u narednih nekoliko dana.

Mark Rutte, 14.3.2017.

Iako odbacuje Erdoganove optužbe kako je sama izvršila masakr u Srebrenici, Nizozemska prihvaća odgovornost za nesprečavanje genocida u Srebrenici i ne negira da je genocid počinjen. U mandatu premijera Nizozemske od 2010. do 2024. godine, Rutte je posjetio Memorijalni centar Srebrenica u januaru ove godine, Nizozemska je glasala za Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, ministrica odbrane Nizozemske Kajsa Ollongren izvinila se 2022. godine zbog uloge nizozemskog bataljona u Srebrenici, a ova je zemlja isplatila i novčanu kompenzaciju dijelu porodica žrtava nakon presude Nizozemskog vrhovnog suda, prihvaćajući odgovornost za nesprečavanje stradanja dijela ubijenih.

Budući da Mark Rutte nikada nije negirao genocid u Srebrenici niti izjavio kako se radi o najvećoj prevari u historiji, izjavu Milorada Dodika ocjenjujemo kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!