Gdje predsjednici polažu zakletvu i idu na posao?

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nedavno je dao intervju televiziji N1. Upitan za mogućnost kandidature na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH, izjavio je da će, ukoliko “sjedne u fotelju” člana Predsjedništva, zakletvu polagati u Banja Luci, a na posao ići u Istočno Sarajevo.

Mnoge stvari tamo nisu korektne. Recimo, što član Predsjedništva kada se izabere ima polagat zakletvu u Bosni i Hercegovini. On nije izabran u ime Bosne i Hercegovine. On je član tog organa, ali on je izabran u Republici Srpskoj i on treba da polaže zakletvu u Republici Srpskoj, a ne da se tamo glumi nekakva priča.

(Milorad Dodik, 16.01.2018.)

Nakon ove izjave, novinaka N1 ga je upitala da li smatra da bi član Predsjedništva BiH trebao polagati zakletvu samo u RS, ili i u institucijama BiH. Dodik se u odgovoru pozvao na praksu iz drugih država, konkretno – Francuske i SAD-a:

Samo u Republici Srpskoj, on je biran ovde. Srpski član predsjedništva je biran u Republici Srpskoj. Ja poštujem pravila. Ako sam biran odavde, ja odgovaram onom ko me birao. Tako je u Americi, tako je i u Francuskoj.

(Milorad Dodik, 16.01.2018.)

Nejasno je kako je Dodik uspio napraviti paralele između svojih zamisli i realne prakse u pomenutim državama, čiji predsjednici polažu zakletve i idu na posao, pa čak i žive, u tzv. predsjedničkim rezidencijama, odnosno Elizejskoj palači i Bijeloj kući.

Krenimo redom. Republika Srpska je u Bosni i Hercegovini. Pravila, za koja Dodik tvrdi da ih poštuje, nalažu da se zakletva za kolektivnog šefa države BiH polaže nakon okončane konstituirajuće sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine i nakon što Centralna izborna komisija (CIK) objavi konačne rezultate općih izbora. Radno mjesto članova Predsjedništva BiH, to jest mjesto gdje se održavaju sjednice, je zgrada Predsjedništva BiH, čije je sjedište u glavnom gradu, Sarajevu.

U Sjedinjenim Američkim Državama, koje Dodik navodi za primjer, nema nikakve dvojbe o tome gdje savezni predsjednik polaže zakletvu i gdje ide na posao. Dodiku bi sve to itekako trebalo biti poznato, prisjetimo li se poziva i njegovog (ne)odlaska u Washington na inauguraciju Donalda Trumpa. Ni predsjednik Francuske ne polaže zakletvu gdje mu je volja, nego u Elizejskoj palači u Parizu, oficijelnoj predsjedničkoj rezidenciji još od četrdesetih godina pretprošloga vijeka.

Naravno, predsjednički sistemi ovih država razlikuju se od onog u Bosni i Hecegovini, s obzirom da se u njima ne bira kolektivno predsjedništvo. Neke sličnosti u načinu reprezentacije, to jest izbornim funkcijama na državnom nivou koje dolaze iz federalnih jedinica, mogu se eventualno pronaći u izboru članova/ica američkog Kongresa. Izbori za Kongres vrše se u svakoj američkoj saveznoj državi, te svaka bira onoliko predstavnika/ca koliko je određeno na temelju podataka o broju stanovništva u svakoj državi. No, čak ni članovi/ce kongresa ne polažu zakletvu u državama koje su ih izabrale, nego u službenim prostorijama Kongresa, u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a. Svaki novi saziv američkog Kongresa, počinje zasedanje polaganjem zakletve, čime započinje i mandat njegovih članova/ica.

Za svoju izjavu o tome kako se polažu zakletve u drugim državama, ali i za tvrdnju da bi ovakvim postupanjem i dalje “poštovao pravila”, Milorad Dodik od Istinomjera dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Čavara se poziva na nepostojeću odluku Ustavnog suda BiH

Predsjednik FBiH, Marinko Čavara ponovo je komentarisao odluku Ustavnog Suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH, a u...

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i potpisana zajednička izjava u vezi sa evropskim integracijama naše...Borenović predvidio da će “biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH”

Nakon što je okarakterisao čitavu “situaciju oko zastava kao jedan sveopšti cirkus”, Borenović je ustvrdio da Milorad Dodik odustaje od zastave Republike Srpske. Nakon što je javnost u BiH...