Neutemeljeno

Na osnovu čega se tvrdi da je BiH spremna za kandidatski status?

Tokom posjete Republici Sloveniji 12.10.2021. godine, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković susrela se s ministrom vanjskih poslova te zemlje Anžeom Logarom, a jedna od tema bila je i evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu, obraćajući se javnosti na konferenciji za štampu, Turković je pozdravila samit EU-Zapadni Balkan, koji je nedavno održan pod pokroviteljstvom Slovenije kao trenutno predsjedavajuće Evropskom unijom, naglasivši da je jasna evropska perspektiva ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana, te da, kako je rekla, njeno odsustvo otvara prostor za strane negativne utjecaje.

Govoreći dalje na tu temu, ministrica vanjskih poslova BiH, pored ostalog, ustvrdila je da je BiH “spremna za kandidatski status”

Ideja o preciziranju roka za ulazak država u EU može biti važan podsticaj. BiH je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija. Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi, ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u BiH i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji.

Bisera Turković, 12.10.2021.

Međutim, da naša zemlja još uvijek nije spremna za kandidatski status, tokom ove godine u više navrata potvrđivao je, prije svih, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Tako je Sattler, u kontekstu onog što se od BiH očekuje kada se radi o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, početkom maja 2021. godine na pitanje o kandidatskom statusu BiH odgovorio:

Predugo se priča na ovu temu, ako pogledate mišljenje EK, dvije godine su prošle. Od tada je urađen minimalni napredak. Bilo je određenih iskoraka prošle godine, izbori u Mostaru, inicijative Predsjedništva, uspostavljanje SSSP nakon pet godina. To nisu nimalo zanemariva pitanja, za svako je trebalo energije i rada.

Johann Sattler, 7.5.2021.

Tom prilikom, prvi čovjek Delegacije EU u Sarajevu podsjetio je da se u proteklih deset mjeseci ništa nije desilo, te da kandidatski status do kraja 2021. godine nije moguć “zato što ništa od obećanja nije ostvareno”:

Od septembra na ovamo, nakon posjete Predsjedništva Briselu, ništa se nije desilo. Priča o kandidatskom statusu, ja mogu reći sada da to može biti do kraja godine, ali kako stvari stoje, mislim da nije moguće. Vrlo otvoreno govorim, zato što ništa od obećanja nije ostvareno.

Johann Sattler, 7.5.2021.

Ponovivši da, kako je rekao, ovom dinamikom kakva jeste BiH neće moći ostvariti kandidatski status do kraja godine”, Sattler je podsjetio da je tu poruku nadležnima u BiH prenio i komesar Varhelyi:

Poruka je vrlo jasna; morate ubrzati dinamiku inače, nema ništa besplatno. Zadaci su tu i trebaju se rješavati.

Johann Sattler, 7.5.2021.

U međuvremenu, ništa novo nije učinjeno po pitanju ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja EK, a da je za dobijanje kandidatskog statusa potrebno raditi na reformama, potvrdila je tokom svoje minule posjete BiH i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen:

Lideri regiona moraju imati interes građana na prvom mjestu i raditi na reformama koje će donijeti kandidatski status za BiH, a neophodne su izborne i ustavne reforme. Zajednički ćemo raditi na tome kao vaši prijatelji i partneri. To je moguće ostvariti kroz osiguranje jednakosti za sve i poštivanje onoga što je dogovoreno.

Von der Leyen, 30.9.2021.

Podsjećamo, o tome šta je do sada urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a, kao i, s tim u vezi, neispunjenih obećanja i neistinitih tvrdnji političkih aktera u BiH, Istinomjer je pisao u više navrata.

S obzirom na činjenicu da BiH nije ostvarila dovoljan napredak u ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, tvrdnju Bisere Turković da je naša zemlja spremna za kandidatski status za članstvo u EU Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!