Neispunjeno

BiH nije dobila kandidatski status za EU do kraja 2021. godine

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je prilikom boravka u Briselu u junu, u razgovoru za BHT1, izrazio nadu da će u 2021. godini biti provedene neophodne reforme koje bi u konačnici dovele do sticanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Screenshot BHT1

Mislim da će doći do pomaka koji bi značili konačno dobijanje kandidatskog statusa. Sve je do sada išlo usporeno, sve je išlo mukotrpno ali je išlo. Mislim da i ovaj put će ići i mislim da ćemo u 2021. do kraja ove godine doći do kandidatskog statusa.

Bakir Izetbegović, 28. 6. 2021.

Podsjećamo da su domaći politički lideri tokom prethodnih godina više puta najavljivali dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, o čemu je Istinomjer pisao. Tako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kandidatski status najavljivao u novembru 2019. godine, a prije njega, u 2018. godini, to je učinio tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Također, Istinomjer je pisao i o izjavama Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH , ocijenivši ih nedosljednim jer je prvo u aprilu 2017. godine Čović najavio kandidatski status do kraja te godine, pa je u novembru iste godine obećao da će BiH u tom roku dostaviti odgovor na Upitnik EK.

Nakon što je krajem jula 2021. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojim se, između ostalog, kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, politički zvaničnici/e koji/e dolaze iz Republike Srpske počeli/e su s bojkotom rada institucija BiH u obimu definisanim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske pa, s tim u vezi, oba doma državnog Parlamenta nisu profunkcionisala u punom kapacitetu, te reformski zakoni, od Zakona o VSTV-u, Zakona o javnim nabavkama do Zakona o sukobu interesa, nisu usvojeni.

Podsjećamo, Istinomjer je, analizirajući izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da je BiH na korak do članstva, odnosno do kandidatskog statusa za članstvo u EU, detaljno pisao o tome šta su bh. politički zvaničnici/e uradili/e tokom 2021. godine na evropskim integracijama naše zemlje.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će obećanje Bakira Izetbegovića da će BiH do kraja 2021. godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU ocijeniti neispunjenim.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!