Najave

Tegeltija očekuje kandidatski status do kraja godine

Primajući u nastupnu posjetu ambasadora Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijana Sedara, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kako se navodi na zvaničnoj stranici Vijeća ministara BiH, upoznao je ambasadora Sedara sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, izrazivši zahvalnost za podršku Slovenije evropskom putu BiH.

Slovenija je svoje šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom preuzela 1.7.2021. godine, a u tom je kontekstu na stranici Vijeća ministara BiH navedeno:

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio očekivanje da će BiH tokom slovenačkog predsjedavanja Evropskom unijom dobiti status kandidata. U tom smislu, ukazano je na značaj predstojećeg Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra 2021. godine na Brdu kod Kranja.

Vijeće ministara BiH, 27.9.2021.

O brojnim, do sada neispunjenim obećanjima domaćih političkih aktera i subjekata, a koja su se odnosila na sticanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, Istinomjer je često imao priliku pisati te smo takva obećanja, kao i koliko je do sada urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, sublimirali u analizi Umjesto da ispune uslove, bh. političari bi kandidatski status “na lijepe oči”.

Istinomjer će i ovoga puta pratiti da li će, kako to Zoran Tegeltija očekuje, Bosna i Hercegovina tokom predsjedavanja Slovenije dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!