Ni ove godine nisu okončani radovi na zgradi ASU

Premijer Kantona Sarajevo (KS), Edin Forto najavio je krajem marta 2019. godine kako bi radovi na zgradi Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu trebali biti okončani do kraja ove godine.

To je zgrada koja se gradi već punih osam godina, ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još uvijek, nažalost, nije završena. Mi smo prepoznali to kao jedan od  najvažnijih infrastrukturnih projekata jer je istovremeno važna i za akademsku i za kulturnu zajednicu. Tamo će pored prostora za nastavu i edukaciju filmskih radnika biti na raspolaganju i prostor za predstave, za društvene događaje. Želimo ovaj projekat završiti u ovoj godini.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, 27.03.2019.

Iako su radovi na izgradnji zgrade Akademije scenskih umjetnosti započeli 2010. godine, ova zgrada još uvijek nije dovršena zbog brojnih prepreka administrativne i finansijske prirode koje su se javljale tokom prethodnih godina

Kako se do kraja decembra 2019. godine u javnosti nisu pojavile informacije o skorom okončanju radova na zgradi Akademije scenskih umjetnosti, Istinomjer je kontaktirao kabinet premijera KS, Edina Forte, no do objave ovog članka odgovor nije stigao. Ipak, uvidom u dokument “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu” koji je Vlada KS objavila u decembru 2019. godine u stavci koja se odnosi na nastavak izgradnje zgrade ASU navodi se:

Završena realizacija ugovora iz prethodnih godina. Sredstva odobrena iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu 499.000 KM doznačena UNDP-u, i odobreni kredit u iznosu od 2.000.000 KM za dalju realizaciju navedenog projekta.

S obzirom da radovi na zgradi Akademije scenskih umjetnosti nisu okončani do kraja 2019. godine Istinomjer će premijeru KS, Edinu Forti za pomenuto obećanje dati ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Zakon o električnoj energiji RS nije usvojen “u najkraćem mogućem roku”

Prilikom podnošenja svog ekspozea pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta, Radovan Višković najavio je kako će novi Zakon o električnoj energiji RS biti...