Neispunjeno

Ni ove godine nisu okončani radovi na zgradi ASU

Premijer Kantona Sarajevo (KS), Edin Forto najavio je krajem marta 2019. godine kako bi radovi na zgradi Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu trebali biti okončani do kraja ove godine.

To je zgrada koja se gradi već punih osam godina, ali zbog brojnih administrativnih prepreka i nedostatka sredstava još uvijek, nažalost, nije završena. Mi smo prepoznali to kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata jer je istovremeno važna i za akademsku i za kulturnu zajednicu. Tamo će pored prostora za nastavu i edukaciju filmskih radnika biti na raspolaganju i prostor za predstave, za društvene događaje. Želimo ovaj projekat završiti u ovoj godini.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, 27.03.2019.

Iako su radovi na izgradnji zgrade Akademije scenskih umjetnosti započeli 2010. godine, ova zgrada još uvijek nije dovršena zbog brojnih prepreka administrativne i finansijske prirode koje su se javljale tokom prethodnih godina.

Kako se do kraja decembra 2019. godine u javnosti nisu pojavile informacije o skorom okončanju radova na zgradi Akademije scenskih umjetnosti, Istinomjer je kontaktirao kabinet premijera KS, Edina Forte, no do objave ovog članka odgovor nije stigao. Ipak, uvidom u dokument “Plan realizacije mjera iz sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS za 2019. godinu” koji je Vlada KS objavila u decembru 2019. godine u stavci koja se odnosi na nastavak izgradnje zgrade ASU navodi se:

Završena realizacija ugovora iz prethodnih godina. Sredstva odobrena iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu 499.000 KM doznačena UNDP-u, i odobreni kredit u iznosu od 2.000.000 KM za dalju realizaciju navedenog projekta.

S obzirom da radovi na zgradi Akademije scenskih umjetnosti nisu okončani do kraja 2019. godine Istinomjer će premijeru KS, Edinu Forti za pomenuto obećanje dati ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!