Federacija podnosi kontratužbu protiv Republike Srpske?

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 5. septembra ove godine razmatrala je informaciju koju je pripremilo Ministarstvo finansija FBiH o kontratužbi protiv Republike Srpske.

Naime, Ministarstvo finansija FBiH pripremilo je tužbu protiv RS zbog činjenice da je FBiH “zakinuta kod raspodjele prihoda” od indirektnih poreza kako je ranije saopćio premijer Federacije BiH, Fadil Novalić.

Vlada FBiH danas je prihvatila informaciju o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od indirektnih poreza. S tim u svezi, dala je saglasnost Federalnom ministarstvu finansija, kojeg zastupa Federalno pravobranilaštvo, da, u ime Federacije BiH, pokrene tužbu protiv Republike Srpske – Ministarstva finansija, radi naknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Vlada FBiH, 05.09.2019.

Podsjećamo, slične najave uz odgađanje podnošenja tužbe dolazile su i iz Republike Srpske. Vlada RS, tek početkom augusta ove godine, uputila je Sudu BiH tužbu protiv FBiH, zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza, u vrijednosti od 34,5 miliona KM.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu sa gore pomenutim Zaključkom Vlade FBiH, uskoro biti podnesena tužba protiv RS.

 

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Za tri mjeseca društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U četvrtak, 18.09.2019. godine, počela je obnova društvenog doma u Mišinom hanu, a što je najavljeno od strane gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića u maju 2019. godine. Projekat obnove...