Federacija podnosi kontratužbu protiv Republike Srpske?

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 5. septembra ove godine razmatrala je informaciju koju je pripremilo Ministarstvo finansija FBiH o kontratužbi protiv Republike Srpske.

Naime, Ministarstvo finansija FBiH pripremilo je tužbu protiv RS zbog činjenice da je FBiH “zakinuta kod raspodjele prihoda” od indirektnih poreza kako je ranije saopćio premijer Federacije BiH, Fadil Novalić.

Vlada FBiH danas je prihvatila informaciju o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od indirektnih poreza. S tim u svezi, dala je saglasnost Federalnom ministarstvu finansija, kojeg zastupa Federalno pravobranilaštvo, da, u ime Federacije BiH, pokrene tužbu protiv Republike Srpske – Ministarstva finansija, radi naknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Vlada FBiH, 05.09.2019.

Podsjećamo, slične najave uz odgađanje podnošenja tužbe dolazile su i iz Republike Srpske. Vlada RS, tek početkom augusta ove godine, uputila je Sudu BiH tužbu protiv FBiH, zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza, u vrijednosti od 34,5 miliona KM.

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu sa gore pomenutim Zaključkom Vlade FBiH, uskoro biti podnesena tužba protiv RS.

 

(Istinomjer.ba)

Da li je RS “zrelo društvo” koje daje jednake šanse muškarcima i ženama?

Prema podacima kojima raspolaže Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Bosna i Hercegovina ima najniži procenat učešća...

Rekonstrukcija tunela Crnaja čeka završetak rekonstrukcije tunela Vranduk

Polovinom juna 2019. godine direktor JP Cesta FBiH, Ljubo Pravdić podvukao je da se mora početi sa rekonstrukcijom tunela Crnaja koji se nalazi na dionici puta M17 između Konjica i...Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...