Ispunjeno

Federacija podnijela kontratužbu protiv Republike Srpske

Vlada Federacije BiH je nakon sjednice održane 5. septembra ove godine najavila podnošenje kontratužbe protiv Republike Srpske (RS) u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV.

Početkom septembra ove godine saopćeno je da je Ministarstvo finansija FBiH pripremilo tužbu protiv RS zbog činjenice da je FBiH “zakinuta kod raspodjele prihoda” od indirektnih poreza kako je ranije saopćio premijer Federacije BiH, Fadil Novalić.

Vlada FBiH danas je prihvatila informaciju o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od indirektnih poreza. S tim u svezi, dala je saglasnost Federalnom ministarstvu finansija, kojeg zastupa Federalno pravobranilaštvo, da, u ime Federacije BiH, pokrene tužbu protiv Republike Srpske – Ministarstva finansija, radi naknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu kod raspodjele prihoda od indirektnih poreza.

Vlada FBiH, 05.09.2019.

Podsjećamo, Vlada RS je početkom augusta ove godine uputila Sudu BiH tužbu protiv FBiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od 34,5 miliona KM.

S tim u vezi, pred Sudom BiH 29. oktobra ove godine održano je pripremno ročište po tužbi Republike Srpske protiv Federacije BiH za naknadu skoro 34,5 miliona KM štete nastale zbog, kako se navodi, “neravnomjerne raspodjele prihoda od indirektnih poreza”. Pomenuta tužba je obuhvatila period od jula 2017. do kraja 2018. godine.

Federalno pravobranilaštvo, u svojstvu pravnog zastupnika FBiH, na ovom ročištu podnijelo je kontratužbu Federacije protiv RS kojom se traži skoro “32 miliona KM po istom osnovu”, samo za drugi period, odnosno “za 2012. i 2016. godinu”.

Komentirajući ulaganje kontratužbe premijer FBiH, Fadil Novalić izjavio je da mu “nije drago što je njegova vlada izabrala put kontratužbe protiv Republike Srpske zbog nesuglasica u vezi sa raspodjelom prihoda od PDV-a, ali da se nada da će problem biti riješen vansudskim poravnanjem”.

Cijenim premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića kao razumnog i pragmatičnog političara i nadam se da ćemo bez sudskih procesa riješiti nastale probleme sa poravnanjem. (…) Saradnja sa vladom premijera Viškovića je dobra za početak, pred nama je mnogo posla.

Fadil Novalić, 29.10.2019.

Ministrica finansija RS, Zora Vidović kazala je da kontratužba FBiH u procesu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza “nema nikakvog smisla i da će to izazvati velike probleme, ne samo za budžet Srpske, nego i u BiH”.

Kontratužba FBiH može izazvati da mi jednostavno ne možemo prihvatiti taj sistem PDV-a i takvu raspodjelu.

Zora Vidović, 29.10.2019.

Ovim Istinomjer obećanje Vlade FBiH da će podnijeti kontratužbu ocjenjuje ispunjenim, te ćemo i dalje pratiti kako će se riješiti ovaj međuentitetski sudski spor.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!