Najave

Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina bit će otvorena narednog proljeća?

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, u gostovanju na TVSA 8. decembra 2021. godine, govorio je i o obnovi nekadašnje Austrijske kuće, projektu kojeg su ranije obećavale implementirati prethodne općinske i kantonalne administracije.

FOTO: Općina Centar

S tim u vezi, Mandić je izjavio da će na proljeće iduće godine biti završeni radovi na izgradnji ovog objekta u parku “Kemala Montena”, u kojem će biti smještena Evropska kuće kulture i nacionalnih manjina:

Mi smo sada došli u situaciju da su vanjski radovi završeni, preostali su radovi na unutrašnjem uređenju i mogu slobodno reći da, uz nekih 300-400 hiljada maraka koje ćemo u budžetu za iduću godinu obezbijediti, da ćemo na proljeće imati jedan lijep, reprezentativan objekat.

Srđan Mandić, 8.12.2021.

Najave o obnavljanju nekadašnje Austrijske kuće pojavile su se još 2017. godine, a bivšem načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću ovaj projekat je, prema njegovim riječima, bio “visoko na ljestvici prioriteta Općine Centar”, te je najavio da će njegova izgradnja početi na proljeće 2019. godine:

Današnjim potpisivanjem ugovora o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar stekli su se osnovni pravni preduslovi za izdavanje odobrenja za građenje…Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekat u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekat, te na proljeće započeti sa izgradnjom objekta.

Nedžad Ajnadžić, 4.10.2018.

Budući da izgradnja objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina nije počela u obećanom roku, Istinomjer je ovo obećanje Ajnadžića ocijenio neispunjenim.

Izvođač radova na izgradnji Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina odabran je tek u februaru 2020. godine, nakon žalbene procedure, a izabrana je kompanija Džekos d.o.o Sarajevo, koja je dobila posao vrijedan 2.924.846,84 KM sa PDV-om, a krajem jula 2020. godine, iz Općine Centar Sarajevo je saopšteno da se radovi na izgradnji ovog objekta izvode planiranom dinamikom.

Početkom decembra 2021. godine, iz Općine su saopštili da su završeni vanjski radovi na objektu Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina i da je za posljednju, 11. fazu projekta, potrebno izdvojiti dodatnih 450.000 KM, a da će sredstva “biti obezbijeđena u budžetu Općine Centar za narednu godinu”.

U Nacrtu budžeta Općine Centar za 2022. godinu, za stavku “Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina/Centar za zdravo odrastanje djece”, planiran je iznos od 250.000 KM.

Shodno najavi načelnika Srđana Mandića, Istinomjer će pratiti da li će preostali radovi na okončanju izgradnje objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina biti okončani na proljeće 2022. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!