Neispunjeno

Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina nije otvorena do kraja proljeća

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, u gostovanju na TVSA 8. decembra 2021. godine, govorio je i o obnovi nekadašnje Austrijske kuće, projektu kojeg su ranije obećavale implementirati prethodne općinske i kantonalne administracije.

FOTO: Istinomjer

S tim u vezi, Mandić je izjavio da će na proljeće 2022. godine biti završeni radovi na izgradnji ovog objekta u parku Kemala Montena, u kojem će biti smještena Evropska kuće kulture i nacionalnih manjina:

Mi smo sada došli u situaciju da su vanjski radovi završeni, preostali su radovi na unutrašnjem uređenju i mogu slobodno reći da, uz nekih 300-400 hiljada maraka koje ćemo u budžetu za iduću godinu obezbijediti, da ćemo na proljeće imati jedan lijep, reprezentativan objekat.

Srđan Mandić, 8.12.2021.

Najave o obnavljanju nekadašnje Austrijske kuće pojavile su se još 2017. godine, a bivšem načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću ovaj projekat je, prema njegovim riječima, bio “visoko na ljestvici prioriteta Općine Centar” te je najavio da će njegova izgradnja početi na proljeće 2019. godine:

Današnjim potpisivanjem ugovora o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar stekli su se osnovni pravni preduslovi za izdavanje odobrenja za građenje… Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekat u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekat, te na proljeće započeti sa izgradnjom objekta.

Nedžad Ajnadžić, 4.10.2018.

Budući da izgradnja objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina nije počela u obećanom roku, Istinomjer je ovo obećanje Ajnadžića ocijenio neispunjenim.

Izvođač radova na izgradnji Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina odabran je tek u februaru 2020. godine, nakon žalbene procedure, a izabrana je kompanija Džekos d.o.o Sarajevo, koja je dobila posao vrijedan 2.924.846,84 KM s PDV-om. Krajem jula 2020. godine iz Općine Centar Sarajevo saopšteno je da se radovi na izgradnji ovog objekta izvode planiranom dinamikom.

Početkom decembra 2021. godine iz Općine su saopštili da su završeni vanjski radovi na objektu Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina i da je za posljednju, 11. fazu projekta, potrebno izdvojiti dodatnih 450.000 KM, a da će sredstva “biti obezbijeđena u budžetu Općine Centar za narednu godinu”.

U Nacrtu budžeta Općine Centar za 2022. godinu, za stavku “Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina/Centar za zdravo odrastanje djece”, planiran je iznos od 250.000 KM.

Sredinom aprila 2022. godine načelnik Mandić je zajedno sa saradnicima obišao gradilište, pri čemu je iz Općine Centar navedeno da su “u toku završni radovi na izgradnji objekta u kojem će biti smještena Evropska kuće kulture i nacionalnih manjina”.

Međutim, do kraja proljeća, čemu svjedoče fotografije Istinomjera napravljene 22. juna 2022. godine, radovi na Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina nisu završeni.

Na upit Istinomjera o statusu implementacije projekta, iz Općine Centar istog dana odgovorili su da su radovi obustavljeni usljed činjenice da je izvođač radova zatražio povećanje ugovorenih cijena:

Objekat Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina je ugovoren za realizaciju prije više od dvije godine. Radove izvodi firma Džekos d.o.o Sarajevo, a nadzor vrši firma Konkrit d.o.o Sarajevo. Obzirom da se radi o većim ulaganjima Općina nije mogla finansirati izgradnju objekta odjednom te je realizacija podjeljena na faze. Do aprila ove godine svi radovi su izvedeni u skladu sa dogovorenom dinamikom. U aprilu i maju nastupaju okolnosti povećanja cijena na tržištu kao što vam je vjerovatno poznato, te izvođač traži povećanje ugovorenih cijena. Općina Centar je poduzela više aktivnosti na rješavanju nastalog problema, obzirom da zakoni koji tretiraju ovu oblast, prvenstveno Zakon o javnim nabavkama i Zakon o obligacionim odnosima su državni zakoni te se ovi problemi moraju rješavati na državnom nivou. Imamo informaciju da je po ovom pitanju predstavnički dom parlamenta Federacije BiH usvojio potrebne izmjene, ali do konačnog usvajanja nismo u mogućnosti nastaviti radove.

Općina Centar, 22.6.2022.

Budući da Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina nije otvorena na proljeće 2022. godine, kako je najavio Srđan Mandić, Istinomjer obećanje načelnika Općine Centar ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!