Ispunjeno

Džombić: Autoput se gradi sredstvima EBRD-a

Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj o saradnji na projektima izgradnje autoputa Banja Luka – Prnjavor – Doboj i dijela koridora 5c, koji prolazi kroz RS.

“Konstatovano je da postoji obostrani interes za saradnju na ovim projektima te da bi uskoro moglo doći do konkretizacije pregovora”, saopćeno je nakon razgovora iz entitetske vlade.

( SEEbiz / Fena, 02.12.2011.)

Moderna infrastruktura je neophodna za privredni razvoj i regionalnu integraciju Bosne i Hercegovine i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je čvrsto opredijeljena da podrži razvoj pouzdane transportne mreže u BiH i sujednoj regiji, istakla je direktorica za transport EBRD-a Sue Barrett, nakon današnjeg potpisivanja ugovora o kreditu od 150 miliona eura za izgradnju dijela autoputa Banja Luka-Doboj.

(Fena, 26.04.2012.)

Komentar:

Krajem prošle godine, premijer RS-a Aleksandar Džombić najavio je da će se izgradnja prve dionice autoputa Banjaluka – Doboj finansirati sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a). Iako su se prošle godine spominjale razne opcije za finansiranje izgradnje ovog autoputa, između ostalih i kineska kompanija “China Road & Bridge Corporation” te “Alpine” i “Strabag”, sve se ponovo vratilo EBRD-u i u četvrtak, 26. aprila, potpisan je ugovor sa ovom bankom o kreditu u iznosu 150 miliona eura.

EBRD je još krajem februara ove godine raspisao tender za izvođača radova koji bi uskoro trebao biti okončan, a premijer Džombić je najavio da izgradnja puta može početi u maju, što je potpisivanjem ovog ugovora omogućeno. Garancije za izgradnju ovog autoputa dala je BiH, a krajnji korisnik je preduzeće “Autoputevi RS” kome je za zaduženje garanciju dala Vlada RS-a.

Potpisivanjem ovog ugovora sa EBRD-om Džombić je ispunio obećanje dato krajem prošle godine.

Pitajte Istinomjer!