Istina

Džaferović o održavanju redovnih sjednica Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dao je 15. februara 2021. godine intervju za O Kanal gdje je, između ostalog, govorio i o broju do sada održanih redovnih sjednica u Predsjedništvu BiH.

Foto: O Kanal

Na pitanje voditeljice zašto se “vrlo malo sjednica Predsjedništva BiH održava”, Džaferović je ustvrdio da je do sada održano 18 redovnih sjednica, od čega je polovina redovnih sjednica održana tokom perioda kada je on bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, te dodao da se održao velik broj vanrednih i telefonskih sjednica koje bi trebale biti izuzetak, dok bi redovne sjednice trebale biti pravilo.

Možda ne bi bilo loše da recimo obrazložim kada je ta stvar u pitanju stanje koje je vezano za cijeli ovaj mandat. Mi smo do sada nešto više od dvije godine u Predsjedništvo i do sada smo održali ukupno 18 redovnih sjednica. U prvoj rotaciji, a ona je svakih osam mjeseci, održane su četiri redovne sjednice, u drugoj je održano pet redovnih sjednica, a za vrijeme rotacije u kojoj sam ja bio predsjedavajući Predsjedništva BiH održano je devet redovnih sjednica. Dakle, ukupno 18 redovnih sjednica, a pola od toga za vrijeme ovog perioda od osam mjeseci kada sam ja bio predsjedavajući. (…) U protekla tri mjeseca, skoro tri mjeseca, nije održana niti jedna redovna sjednica. Zadnja redovna sjednica je održana 19. novembra 2020. godine, to je bio posljednji dan moga predsjedavanja Predsjedništvom i od tada pa do dana, a predsjedavanje je preuzeo gospodin Dodik, nije održana niti jedna sjednica.

Šefik Džaferović, 15. 2. 2021.

Uvidom u izvještaje sa sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na zvaničnoj web stranici ove institucije može se utvrditi da je od 12. decembra 2018. godine, kada je održana prva redovna sjednica Predsjedništva BiH, zaista održano 18 redovnih sjednica, dok je posljednja redovna sjednica održana 19. novembra 2020. godine, kako je i ustvrdio Džaferović.

Podsjećamo, u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu, svakih osam mjeseci od 1998. godine vršena je redovna rotacija na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pa je tokom ovog saziva Milorad Dodik bio predsjedavajući u periodu od novembra 2018. godine do jula 2019. godine, a zatim Željko Komšić do marta 2020. godine. Šefik Džaferović bio je predsjedavajući od marta do novembra 2020. godine, a od 20. novembra dužnost predsjedavajućeg ponovo obnaša Milorad Dodik.

U periodu od novembra 2018. godine do jula 2019. godine održane su četiri redovne sjednice, dok je u periodu od jula 2019. godine do marta 2020. godine održano pet redovnih sjednica. U periodu od marta do novembra 2020. godine kada je Šefik Džaferović bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, održano je devet redovnih sjednica.

Također, u periodu od 19. novembra 2020. godine do danas nije održana niti jedna redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Shodno navedenom, Istinomjer tvrdnju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o broju održanih redovnih sjednica Predsjedništva BiH u periodu kada je on bio predsjedavajući Predsjedništva BiH ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!