Ispunjeno

Dvorana na Grbavici će se zvati po Goranu Čengiću

Uoči Lokalnih izbora 2020. godine, početkom novembra, kandidat tadašnje koalicije stranaka Narod i pravda, Naša stranka, SDPBiH i Nezavisna bosanskohercegovačka lista Hasan Tanović u videoobraćanju najavio je da će pitanje imena sportske dvorane u naselju Grbavica biti jedan od prioriteta.

Foto: Općina Novo Sarajevo

Dvorana Grbavica, odnosno Dvorana Goran Čengić, bit će jedan od naših prvih prioriteta. Tu želimo da ispravimo jednu, odnosno dvije velike nepravde.

Hasan Tanović, 6. 11. 2020.

Nakon održanih Lokalnih izbora 2020. godine, Tanović je glasovima građana dobio četverogodišnji mandat na čelu Općine Novo Sarajevo. Potom je koalicija koja je podržala njegovu kandidaturu nakon izlaska Nezavisne bosanskohercegovačke liste ostala na tri politička subjekta koji su poznatiji kao Trojka.

Trojka je, između ostalog, formirala i većinu u Općinskom vijeću. Na petoj sjednici Vijeća, koja je održana 27. maja, na dnevnom redu našlo se imenovanje sportske dvorane na Grbavici, koja od 2017. godine nosi ime Novo Sarajevo. Podsjećamo, tada su zastupnici Naše stranke, koji su bili u opoziciji, insistirali da se dvorana zove po Goranu Čengiću kojeg je 1992. godine na Grbavici ubio zločinac Veselin Vlahović, zvani Batko, jer je spašavao komšiju Husniju Ćerimagića. Nakon što tada nije bilo političke volje da se dvorana nazove po Čengiću, Naša stranka je prilikom preuzimanja vlasti na nivou Kantona Sarajevo 2019. godine odlučila da njihova zastupnica Vildana Bešlija podnese inicijativu da park u okviru Kampusa Univerziteta Sarajevo nosi ime po Čengiću, što je usvojeno. Istinomjer je stav Bešlije ocijenio dosljednim jer je unazad nekoliko godina isticala važnost očuvanja uspomene na Gorana Čengića kroz inicijative u Općini Novo Sarajevo, a kasnije i u Skupštini KS-a.

Kako je objavio Srđan Srdić, nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, inicijativu za promjenu imena sportske dvorane Grbavica u dvoranu Gorana Čengića uputili su općinski vijećnici: Ahmed Kosovac iz Naše stranke, Riad Idrizović iz Naroda i pravde, Armin Handžar iz SDP-a BiH, Haris Selmanović iz NES-a, te Elvedin Cernica iz Platforme za progres.

Na petoj sjednici Općinskoj vijeća našla se ta tačka dnevnog reda.

Nakon sjednice, na zvaničnoj stranici Općine Novo Sarajevo objavljeno je sljedeće:

Na sjednici je usvojena Odluka o izmjeni Odluke o davanju naziva Sportskoj dvorani na Grbavici. Novi naziv je Sportska dvorana „Goran Čengić“. U obrazloženju Odluke, između ostalog, navedeno je da se na ovaj način želi odati počast sugrađaninu koji je svojom ljudskošću zadužio ovaj grad. Mlade generacije bi trebale da uče o njemu kada se neustrašivo pobunio protiv zločinca Veselina Vlahovića Batka stajući u zaštitu profesora Husnije Ćerimagića. Goran Čengić je, pored toga, bio i vrhunski sportista, rukometaš koji je bilježio dobre sportske rezultate širom biše Jugoslavije.

Općina Novo Sarajevo, 27. 5. 2021.

S obzirom na to da je glasanje tajno, a da javnost nema uvid u sjednice Vijeća, pojedini općinski vijećnici objelodanili su šta se sve dešavalo tokom sjednice. Tako je Srđan Srdić, nekadašnji vijećnik Naroda i pravde, a sada samostalni vijećnik, na Facebooku napisao:

Od ovog momenta Sportska dvorana se zove “Goran Čengić” – Hvala svima, hvala 17 Lavova. Obećao sam – Ispunio sam!

Srđan Srdić, 27. 5. 2021.

Vijećnik SDP-a BiH Arslan Dučić u Facebook obraćanju bio je konkretniji šta se sve dešavalo prilikom imenovanja dvorane na Grbavici.

Ono što hoću da upozorim na početku da je Narod i pravda, članovi, svi članovi vijećnici Naroda i pravde su napustili sjednicu Općinskog vijeća zato što ne žele da se dvorana na Grbavici zove po Goranu Čengiću odnosno imaju neke svoje stavove.

Arslan Dučić, 27. 5. 2021.

Narod i pravda se još uvijek nije oglasila zbog čega su njihovi zastupnici napustili sjednicu Vijeća prilikom odlučivanja o ovoj tački dnevnog reda.

Na kraju, kako su mediji objavili, za imenovanje dvorane na Grbavici glasali su vijećnici SDP-a BiH, SBB-a, NES-a (nekadašnja Nezavisna bosanskohercegovačka lista), Naše stranke i vijećnici iz nezavisnog kluba Srdić-Halać.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović na društvenim mrežama nije krio oduševljenje što je sportska dvorana na Grbavici dobila ime po Goranu Čengiću, ali i sportski tereni na Velešićima po Vinku Šamarliću.

Kiša je nafaka i bereket. Kada zamre politika, tada krene da nestaje prašina sa naših srca. Danas je naša odgovornost i odlučnost veća nego juče! NOVO SARAJEVO

Hasan Tanović, 27. 5. 2021

S obzirom na to da je sportska dvorana na Grbavici preimenovana u sportsku dvoranu “Goran Čengić”, Istinomjer će obećanje Hasana Tanovića o imenovanju dvorane po ovom nekadašnjem sportisti ocijeniti kao ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!