Analize

Dvije godine mandata Vlade RS-a: U oblasti socijalne politike nisu započete aktivnosti na implementaciji 14 obećanja

U oblasti socijalne politike Istinomjer je izdvojio 49 obećanja od kojih su dva ispunjena u drugoj godini mandata Vlade RS-a. Prvo je obećanje DNS-a koje se odnosi na uvođenje naknade za vrijeme porodiljnog odsustva, a drugo je obećanje Socijalističke partije RS-a o povećanju penzija. Najviše obećanja u ovoj oblasti dao je DNS.

Započete su aktivnosti na realizaciji 19 obećanja, što je, zapravo, najveći broj u ovoj oblasti. Neispunjena su dva obećanja, i to ona SNSD-a. Od ukupno 49 obećanja, njih 14 dobilo je ocjenu nije započeto – najviše obećanja DNS-a, koja se odnose, između ostalog, na zabranu diskriminacije trudnica. U progresu je pet obećanja, od kojih tri DNS-a koja se tiču porodiljnog dodatka, ali i boljeg položaja pripadnika treće životne dobi.

Ocjenu u progresu dobilo je obećanje SP RS-a o subvencioniranju električne energije. Naime, za realizaciju ovog obećanja prvobitno je u Narodnoj skupštini RS-a trebalo usvojiti Izmjene Zakona o električnoj energiji. U usvojenim izmjenama Zakona utvrđena je kategorija “energetski zaštićeni kupac”. S obzirom na to da izmjene navedenog zakona stupaju prvog januara 2021. godine, kako je za Istinomjer saopćeno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, tada će biti određena uredba, odnosno kriteriji za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

 

Jedno od obećanja je i ono koje se odnosi na povećanja plata. Navedeno obećanje je dobilo ocjenu započeto. Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata u RS-u u decembru 2019. godine iznosila je 939 KM, dok je ona u septembru 2020. godine, također prema podacima Zavoda, iznosila 965 KM.

 

Obećanje o nacionalnoj penziji za majke sa četvoro i više djece dobilo je ocjenu započeto. Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za pitanja djece, mladih i sporta jednoglasno je prihvatio inicijativu Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece da majke sa 15 godina radnog staža i 55 godina starosti, koje imaju četvoro i više djece, dobiju nacionalnu penziju. Što se tiče obećanja o zakonskoj podršci Srbima koji se vraćaju u Federaciju BiH, ono je dobilo ocjenu nije započeto.

Među ispunjenim obećanjima je i ono o povećanju penzija. Naime, od januara 2020. godine penzije su povećane za 3,11 posto. Tako su penzije u ovom bh. entitetu u novembru 2020. iznosile od 201,82 KM za one koji imaju do 15 godina radnog staža, pa do 2.076,35 KM, koliko je iznosila najviša isplaćena penzija u RS-u. Kako je najavljeno iz Ministarstva finansija RS-a, planirano je da budžetom RS-a za 2021. godinu penzije budu više za tri do četiri posto.

Sva obećanja koja se odnose na povećanje broja zaposlenih, odnosno smanjenje nezaposlenih, dobila su ocjenu zaustavljeno zbog trenutne pandemije novog koronavirusa, koji, osim na zdravlje stanovništva, nesumnjivo utječe na ekonomska kretanja kako u svijetu i regionu, tako i u našoj zemlji. Tako je, prema zvaničnim podacima koje je za Istinomjer dostavljeno iz Republičkog zavoda za statistiku RS-a, na dan 31. marta 2020. godine u RS-u bilo 275.059 zaposlenih osoba, što je, u odnosu na isti period 2019. godine, više za 2,1 posto, a u odnosu na septembar 2019. godine niže za 0,1 posto.

 

Istinomjer će nastaviti pratiti da li će u preostale dvije godine mandata Vlada RS-a učiniti korake ka ispunjavanju 14 obećanja na kojima se do sada nije radilo, te da li će ona na kojima se radilo biti u potpunosti ispunjena.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!