Dušanka Majkić ipak na sjednici Komisije za vanjsku politiku

Iako su još sredinom prošle godine iz SNSD-a odlučili da neće učestvovati u radu parlamentarnih komisija, Dušanka Majkić, zastupnica ove stranke u PSBiH, vratila se i prisustvovala posljednjoj sjednici komisije za vanjsku politiku.

Razlog ostavki poslanika SNSD-a u parlamentarnim komisijama bila je smjena Nikole Špirića sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Tada je Dušanka Majkić, u “autorskom tekstu za SRNU” pisala o odluci stranke da se povuće iz komisija.

S ciljem zaštite dostojanstva svojih poslanika, ali i političkih principa u zaštiti interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH koje SNSD godinama zastupa u Sarajevu, Izvršni komitet SNSD-a je donio odluku da svi poslanici i delegati te stranke treba da podnesu ostavke na rad u komisijama i zajedničkim komisijama oba doma, čime bi inicijatori sramne odluke preuzeli odgovornost za ono što su sami priredili. Nema sumnje da će to svi i uraditi. Dakle, SNSD će u narednom periodu učestvovati u radu sjednica domova /Šefik Džaferović je završio predsjedavanje/, ali ne i na sjednicama komisija.”

Dušanka Majkić, 22.08.2017.

Slične izjave davali su i drugi poslanici SNSD-a.

Mi se nećemo vraćati u komisije sve dok se ne promijeni odnos SDS-a, jer sklanjaju sve ljude sa pozicija samo zbog toga što su članovi SNSD-a, što je njihov rezon i u pogledu gospodina Špirića i njegovog razrješenja u Komisiji za nadzor nad radom OBA. Sve dok misle da mogu tako da rade, mi se nećemo vratiti u komisije, a oni neka ostanu sa SDA i ostalima tamo iz Federacije, pa neka vide mogu li raditi u komisijama bez predstavnika opozicije iz Republike Srpske.”

Milica Marković, 28.08.2017.

Ipak, Dušanka Majkić, bez obzira na sve ranije rečeno, došla je na posljednju održanu sjednicu komisije za vanjsku politiku Predstavničkog doma, s obzirom da su se na dnevnom redu našli veoma važni dokumenti za RS.

Vi znate da smo mi donijeli odluku da se ne pojavljujemo na sjednicama radnih tijela parlamenta BiH zbog nekorektnog odnosa prema nama i onoga što je učinjeno Nikoli Špiriću kada je smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad OBA. Mi smo donijeli odluku da nećemo prisustvovati jer je to prvi put da se tako nešto desi u istoriji parlamenta. Međutim, zbog delikatne situacije i važnih sporazuma koji su na dnevnom redu, stranka je odlučila da danas prisustvujemo sjednici.“

Dušanka Majkić, 05.07.2018.

Na toj sjednici je inače podržano 18 ugovora i sporazuma, među kojima su i sporazum o zajmu za Projekat restrukturisanja “Željeznica RS” između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vrijedan 51,3 miliona eura, ugovor o finansiranju između BiH i Republike Srpske, Evropske investicione banke i JP “Autoputevi Republike Srpske” za autoput Banjaluka – Doboj.  

Ovo svakako nije prvi put da poslanici SNSD-a u PS BiH bojkotuju rad parlamenta, pa se vraćaju kada to njima odgovara. To se tokom ovog mandata desilo i kada su iz ove stranke tražili smjenu Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma, pa su se ubrzo vratili u skupštinske klupe.

Pošto je Dušanka Majkić evidentno prekršila ranije datu riječ, kako svoju tako i ostalih poslanika SNSD-a u državnom parlamentu, Istinomjer će njen dolazak na sjednicu ocijeniti kao nedosljedan potez.

(Istinomjer.ba)

Prije je imalo, a sada “više nema potrebe” za novim zakonom o Danu RS

Nakon obilježavanja 9. januara ”kao Dana Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim,...

Lovrinović ipak prihvatio DF kao partnera u vlasti

Krajem marta 2019. godine predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Nikola Lovrinović u...Struja će biti skuplja i za domaćinstva u RS

Sredinom augusta ove godine iz preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) su poručili kako još uvijek neće doći do poskupljenja električne energije za domaćinstva.  Iako su proizvodne...