Neistina

Bosna i Hercegovina nije “nastala 1996. godine”

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD) osvrnula se na navode iz medija da je u pripremi dokument “Diplomatija BiH 1992-2022”. Tom prilikom, iznijela je neistinitu tvrdnju o tome kada je nastala Bosna i Hercegovina.

Foto: N1

Dušanka Majkić ustvrdila je da je Ministarstvo vanjskih poslova “očišćeno o pripadnika srpskog naroda” te je dodala da je “Bosna i Hercegovina nastala 1996. godine”.

Čak i onima koji dobro poznaju Turkovićevu potpuno nevjerovatno zvuči njena najnovija podvala na štetu srpskog naroda, a to je pokretanje izrade monografije `Diplomatija 1992-2022`, koja ima ambiciju da prikaže dostignuća spoljne politike BiH u posljednje tri decenije, iako znamo da BiH nije ni postojala do izbora 1996. godine.

Dušanka Majkić, 22.3.2022.

Bosna i Hercegovina je nezavisnost proglasila 1. marta 1992. godine, nakon održanog referenduma. Članice tadašnje Evropske zajednice, na sjednici održanoj u Luksemburgu, priznale su 6. aprila Bosnu i Hercegovine kao nezavisnu i suverenu državu, a što su dan kasnije učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovine postala je članica Ujedinjenih nacija 22.5.1992. godine.

Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, BiH je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih te dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske – čime su potvrđeni kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

Pored toga, tvrdnju Dušanke Majkić da Bosna i Hercegovina “postoji od izbora 1996. godine” demantuje i prvi član Ustava Bosne i Hercegovine, Kontinuitet.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav BiH

Budući da je Bosna i Hercegovina nezavisnost proglasila 1. marta 1992. godine te kao nezavisna i suverena država ubrzo postala članica Ujedinjenih nacija, čiji kontinuitet postojanja u tom smislu potvrđuje i Ustav Bosne i Hercegovine, Istinomjer tvrdnju Dušanke Majkić da Bosna i Hercegovine “nije postojala do izbora 1996. godine” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!